Cadru medical botoșănean agresat de un pacient. „A încasat ceva de la el. Era, săraca, în lacrimi”

Tot mai multe cadre medicale din spitalele botoșănene ajung să fie jignite, amenințate sau chiar agresate de pacienți, dar și de rudele acestora. Directorul Spitalului Municipal Dorohoi, medicul Valerian Andrieș, ne-a declarat că aparținătorii pacienților sunt cei mai agitați și nu înțeleg că bolnavii sunt preluați în funcție de cât de urgentă este afecțiunea fiecăruia. Și pacienții ajung însă să le facă probleme cadrelor medicale. Cei mai mulți scandalagii sunt cu etilism cronic sau chiar demență.

„Am avut zilele trecute o colegă de la ATI, la un pacient cu etilism cronic, bine cu afecțiune chirurgicală, s-a decompensat, a intrat în sevraj și până s-a aplicat protocolul, săraca a încasat ceva de la el, ca să nu zic mai multe. Era săraca în lacrimi dimineață. Suntem expuși, cel puțin personalul medical, doctori și asistenți în orice moment”, ne-a mărturisit medicul.

Medicul susține că insistă pe comunicarea cu pacienții, dar mai ales cu rudele acestora astfel încât să fie evitate situațiile tensiune, însă în unele cazuri aceasta nu dă roade și aparținătorii ajung să țipe, să amenințe și să vorbească urât.

„O parte dintre aparținători nu acceptă decât ca ruda lor să fie luată prima, tata, mama, sora sau fratele, depinde cine e pacient. Nu contează că avem un stop aici pe care îl resuscităm, nu contează că avem o urgență, un edem pulmonar acut pe care colegii stau să îl scoată. El vrea să îi vadă genunchiul mamei, spatele că o doare sau varsă etc. Avem o ordine a urgențelor, li se explică frumos, unii înțeleg e adevărat, dar unii nu înțeleg sub nicio formă”, ne-a mărturisit medicul Valerian Andrieș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *