FOTO! Preot din județul Botoșani hirotesit iconom de PS Nichifor Botoșăneanul

În sâmbăta „Moșilor de toamnă”, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a aflat în Parohia Buimăceni din județul Botoșani. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și a binecuvântat casa parohială a comunității.

Ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de consolidare şi înfrumuseţare a casei parohiale, dar și pentru începerea lucrărilor de pictură a bisericii, părintele Lucian Cristian Coșofreț a fost hirotesit întru iconom. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au ostenit şi au ajutat la zidirea casei, acestea primind distincţii şi diplome de vrednicie.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Nichifor, împreună cu preoții și credincioșii prezenți au mers la casa parohială, unde a avut loc slujba de binecuvântare a acesteia. Vizita ierarhului a însemnat o încununare a eforturilor depuse de pr. Lucian Cristian Coșofreț, localitățile locale și enoriașii.

Scurt istoric

Biserica parohială din satul Buimăceni, comuna Albeşti, judeţul Botoşani, Protopopiatul Botoşani, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost construită în anul 1888.

Din cauza unui incendiu izbucnit în sat, biserica a ars în totalitate, iar în locul respectiv, locuitorii din satele Buimăceni şi Petreşti (astăzi contopite), sub coordonarea şi cu ajutorul familiei boierului Nicolae Ionescu, au construit această biserică. Prin râvna şi ajutorul oferit, boierul Nicolae Ionescu a devenit astfel primul ctitor al acestei biserici, el fiind înmormântat în naos.

Începând cu anul 2002, din cauza faptului că biserica se afla într-o avansată stare de degradare s-au început lucrări de reparaţie capitală, precum şi dotarea cu cele necesare slujirii liturgice.

Casa parohială a fost construită în anul 1995, de preotul Dumitru Crambă şi reabilitată începând cu anul 2020, sub coordonarea preotului paroh Lucian Cristian Coşofreţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *