Noua metodă „simplă şi eficientă” prin care se fură datele bancare. Hackerii se dau drept companii precum Transgaz pe YouTube

Tot mai multe înşelătorii cibernetice circulă pe YouTube în ultimele zile. Infractorii creează conturi false şi plasează reclame menite să atragă atenţia utilizatorilor şi să-i facă să-şi dea datele personale, cât şi pe cele bancare. Experţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) oferă mai multe sfaturi pentru a ne feri de tentativele de  fraudă pe YouTube.

„Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informaţii şi elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului. În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se „deghizează” în compania Transgaz şi promovează o reclamă falsă, care oferă oportunităţi ireale de îmbogăţire rapidă prin investiţii care ar fi susţinute de compania în cauză şi de Guvernul României. Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluţie de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing şi să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare”, a menţionat DNSC, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, potrivit Agerpres.

Cum ne putem feri de atacurile cibernetice

În legătură cu această metodă de atac, Directoratul a emis, deja, o alertă în luna septembrie a acestui an.

Specialiştii DNSC recomandă utilizatorilor o serie de metode care pot ajuta la evitarea unor evenimente neplăcute: analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online; evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire; raportaţi astfel de postări pentru fraudă către reţeaua socială; nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în asemenea programe-capcană; verificaţi întotdeauna pe site-ul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere.

De asemenea, în cazul în care s-au introdus datele cardului sau de autentificare la conturile de internet banking, trebuie sesizată imediat banca, iar dacă există şi o pagubă prin această metodă este indicată depunerea unei plângeri la Poliţia Română, fizic sau online.

În plus, dacă se observă în mediul online iniţiative similare, acestea trebuie raportate ca fraudă către reţeaua socială şi către DNSC, potrivit Observator care citeaza Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *