Măsurile de austeritate care intră în vigoare astăzi! Primele categorii de români afectate

Primele măsuri din Ordonanța Austerității intră astăzi în vigoare, astfel încât milioane de români vor fi afectați.

Primele măsuri din Ordonanța Austerității intră astăzi în vigoare. Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu mai sunt scutiți de la plata contribuției la sănătate și a contribuției asiguratorie pentru muncă. Salariul minim în construcții și agricultură a fost însă majorat, astfel încât angajații să nu fie afectați de plata CASS.

Cu alte cuvinte, banii în plus nu ajung în buzunarele angajaților, pentru că salariul net rămâne la fel ca în prezent. Această sumă va merge tot către stat, sub formă de contribuție la sănătate.

Astfel, în construcții, deși salariul brut a crescut cu 582 de lei, venitul net va rămâne acelaşi. La fel și în Agricultură, unde salariul minim se majorează cu 436 de lei, însă venitul net rămâne același.

În ceea ce îi privește pe angajații din IT, aceștia nu mai sunt obligați de astăzi să cotizeze la Pilonul II de pensii. Pe de altă parte, IT-știi sunt obligați de acum să plătească impozit pe venit.

Măsurile care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

Noile taxe pentru firme și impozitele mai mari pentru posesorii de case și mașini scumpe intră în vigoare de la 1 ianuarie. Tot atunci va crește TVA și se vor desființa posturile neocupate de la stat.

Totodată, un sfert din funcţiile de secretari, subsecretari şi consilieri de stat vor dispărea, potrivit Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *