Un tâlhar violator va primi 10.000 de euro de la statul român. A stat prea înghesuit la puşcărie

Închis pentru tâlhărie şi două tentative la viol, un deţinut a cerut despăgubiri pentru condiţiile de cazare din penitenciare. Aglomeraţia din celule, şobolanii şi gândacii l-au făcut pe acesta să se considere îndreptăţit la despăgubiri de 400.000 lei. A reuşit să-i convingă pe magistraţii Tribunalului de justeţea pretenţiilor, chiar dacă nu şi de cuantumul lor, scrie ziaruldeiasi.ro.

Vasile Pădurariu şi-a început viaţa de deţinut încă înainte de a fi devenit major. I s-a aplicat o primă condamnare, la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativă la viol, încă în 2012. A fost liberat condiţionat în mai 2015, beneficiind şi de o reducere a pedepsei cu 174 de zile ca urmare a detenţiei în condiţii necorespunzătoare.

Trei luni mai târziu, s-a întors după gratii, de data aceasta pentru tâlhărie. Liberat la termen, în martie 2018, nu a rămas în libertate prea mult. În aceeaşi lună era închis din nou, urmând să execute 8 ani şi 8 luni de detenţie pentru o nouă tentativă la viol. Ar urma să fie liberat ceva mai devreme, respectiv în iulie 2026, pentru că va beneficia de încă o reducere a perioadei de detenţie, cu 120 de zile.

În plângerea sa, deţinutul a arătat că pentru perioada 2012-2015, când se aflase prima oară după gratii, nu primise nicio reducere compensatorie a pedepsei. Pentru aceasta, cerea 400.000 lei ca daune morale şi plata unor daune materiale de 6.072 lei, reprezentând onorariile plătite avocaţilor.

Răspunsurile trimise instanţei de diversele penitenciare prin care trecuse Pădurariu au confirmat cel puţin una dintre problemele invocate de acesta, respectiv aglomeraţia. În 2012, penitenciarul Iaşi avusese un indice de ocupare de 214%. Cel din Bacău, pe când deţinutul se aflase acolo, avusese un indice de ocupare cuprins între 140% şi 160%. La Tichileşti, unde fusese cazat ca minor, nu beneficiase de spaţiu individual. La spitalele-penitenciar din Târgu Ocna şi Jilava, condiţiile de detenţie se încadrau în norme.

Magistraţii Tribunalului au admis faptul că aglomeraţia din penitenciare era cauzată de numărul redus de locuri faţă de necesar. Pe de altă parte, situaţia era valabilă pentru toţi deţinuţii, nu doar pentru Pădurariu. Ca urmare, judecătorii i-au aprobat despăgubiri de doar 10.000 de lei. Decizia lor nu este însă definitivă, ea putând fi modificată în apel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *