Percheziții în Penitenciarul Botoșani! Un deținut făcea înşelătorii de mii de euro din spatele gratiilor. Ce au găsit anchetatorii în celula sa

foto: Lumea Justitiei

Un puşcăriaş condamnat pentru omor şi alte fapte cu violenţă, aflat în Penitenciarul Botoșani de 23 de ani, a reuşit să înşele cu mii de euro, zeci de mii de lei şi bijuterii mai multe persoane, folosind metoda „Accidentul”. Anchetatorii au mers în celula din Penitenciarul Botoșani, unde este încarcerat Nicolae Adumitroae, de unde au ridicat un telefon mobil și mai multe cartele SIM.

În perioada 26 – 28 octombrie 2023, polițiștii Serviciului Investigații Criminale, cu sprijinul structurilor de cooperare și al polițiștilor din cadrul subunităților de poliție au organizat o acțiune compelxă pentru destructurarea unui grup infracțional care acționat în mod coordonat, inclusiv dintr-o unitate de penitenciar, săvârșind mai multe fapte de înșelăciune prin metoda ,,Accidentul” în dauna unor persoane vârstnice de pe raza județului Suceava.

Femeie înșelată de peste 6.000 de euro, 46.000 lei și bijuterii din aur

Astfel, o femeie din comuna Ipotești, județul Suceava, a fost înșelată de persoane necunoscute prin metoda ,,Accidentul” cu suma totală de 6.470 de euro, 46.400 lei, un lănțișor și o pereche de cercei din aur. Potrivit anchetatorilor,  în noaptea de 06/07.10.2023, în intervalul orar 22:40 – 02:40, în baza unei înțelegeri prealabile cu un bărbat încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intențiile infracționale ale acestuia, precum și activitatea infracțională desfășurată, o femeie de 20 de ani, din municipiul Suceava, s-a deplasat cu autoturismul la locuința persoanei vătămate de unde a ridicat de la aceasta, suma de 5000 de euro, 1.200 de lei și 2 ceasuri.

Ulterior, s-a deplasat pe raza municipiului Suceava, la o locație stabilită, de unde a ridicat de 3 ori, la diferite intervale de timp, sume de bani și alte bunuri, respectiv suma de 6200 de lei,  un lănțișor și o pereche de cercei din aur, suma de 33.000 de lei și 700 de euro și suma de 6.000 de lei 770 de euro, creând un prejudiciu de aproximativ 80.000 de lei. Femeia de 20 de ani și bărbatul încarcerat în peniteniciar au convins partea vătămată să remită sumele de bani și bunurile, susținând că fiica acestora ar fi fost implicată într-un accident rutier și este nevoie de bani pentru tratamente medicale și alte proceduri specifice.

În seara de 12/13.10.2023, în intervalul orar 01:00 – 02:30, femeia de 20 ani s-a deplasat în calitate de pasager, cu un autoturism în regim taxi la adresa locuinței unei persoane vătămate, din comuna Ipotești, de unde a ridicat prin același mecanism infracțional suma de 5.800 de lei.

De asemenea, În data de 18.10.2023,  în intervalul orar 01:00 – 03:30, în baza indicațiilor primite de la individul din Penitenciarul Botoșani, femeia de 20 de ani s-a deplasat la adresa locuinței unei persoane vătămate din sat/comuna Dumbrăveni, de unde a ridicat sumele de 4.000 de lei și 100 de euro, folosind mecanismul infracțional al metodei Accidentul.

În data de 24.10.2023,  în intervalul orar 00:00 – 03:30, aceasta s-a deplasat pe raza comunei Vadu Moldovei, județul Suceava, respectiv la adresa locuinței unei persoane vătămate din localitate de unde a ridicat suma de 8.600 de lei.

Deținutul care orchestra totul

Anchetatorii au descoperit că un bărbat de 45 ani, din municipiul Piatra Neamț,  județul Neamț, este încarcerat într-o unitate de penitenciar încă din data de 13.01.2000, fiind condamnat definitiv cu pedeapsă de 30 de ani de închisoare în regim de detenție pentru săvâșirea infracțiunilor de „omor deosebit de grav”, „tâlhărie”, și „înșelăciune”.

La data de 26.10.2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – IPJ Suceava, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară emis de Judecătoria Suceava, prin care s-a autorizat efectuarea unei percheziții la o cameră de detenție din cadrul unității de penitenciar, în care se afla încarcerat bărbatul de 45 de ani, împreună cu alți 4 deținuți.

Cu ocazia efectuării percheziției a fost identificat un telefon mobil și mai multe cartele SIM.

Ulterior, la data de 27.10.2023 au fost puse în executare un număr de 3 mandate de percheziție domiciliară la imobile unde locuiește sau pe care le utilizează femeia de 20 de ani, respectiv imobile și dependințe de pe raza municipiului Suceava și comunei Adâncata. La data de 27.10.2023 s-a dispus efectuarea în continuarea a urmăririi penale faţă de femeia de 20 de ani pentru săvârșirea a 4 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de ,,înșelăciune”, faptă prev. de art. 48, alin. 1 raportat la art. 244 alin. (1) și alin. (2) din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. (1)  Cod penal, și față de bărbatul de 45 de ani domiciliat în mun. Piatra Neamț, jud. Neamț,  încarcerat în penitenciar, pentru săvârşirea a 4 infracţiuni de ,,înșelăciune”, faptă prevăzută de art. 244 alin. (1) și alin. (2) din Codul penal, toate cu aplicarea art. 38, alin 1 și art. 41 alin. (1) Cod Penal. Față de femeia de 20 de ani a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, aceasta fiind introdusă în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Suceava, ulterior instanța de judecată emițând pe numele acesteia mandat de arestare pentru 30 de zile”, precizează IPJ Suceava.

Cercetările au fost efectuate de către Serviciul Investigații Criminale – IPJ Suceava, cu sprijinul polițiștilor din cadrul S.P.R. 2 Ipotești, Brigada Operațiuni Speciale – Suceava, Unitatea Teritorială de Analiza Informațiilor – Suceava și I.P.J Botoșani. Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul S.I.C., sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

FOTO Povestea Andreei de la IJJ Botoșani. Prima femeie din Jandarmeria Română care a făcut cursuri de alpinism montan

One thought on “Percheziții în Penitenciarul Botoșani! Un deținut făcea înşelătorii de mii de euro din spatele gratiilor. Ce au găsit anchetatorii în celula sa

  1. felicitări pentru reușită! Este bun pentru finanțe ministru trebuie pus asta aduce bani la buget, actualii sunt mai penali ca el !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *