Sfânta Muceniță Anastasia Romana se sărbătorește pe 29 octombrie. Racla cu sfintele moaște, scoasă spre închinare la o biserică din municipiu

Pe 29 octombrie este sărbătoarea Sfintei Mare Mucenițe Anastasia Romana. Cu acest prilej, duminică, la Biserica Sfântul Dimitrie din municipiul Botoșani este scoasă spre închinare racla cu moaștele Sfintei Mare Mucenițe Anastasia Romana, au anunțat reprezentanții lăcașului de cult.

Sfanta Mucenita Anastasia Romana a trait in vremea imparatilor pagani Deciu (249-253) si Valerian (253-260). A ramas orfana de ambii parinti la varsta de trei ani. A fost luata spre crestere de stareta unei manastiri de langa Roma, care se numea Sofia.Sfanta Anastasia s-a facut vestita printre crestini datorita frumusetii duhovnicesti, iar printre pagani, datorita frumusetii trupesti.

Guvernatorul pagan Probus, auzind de frumusetea ei, a trimis soldati la manastirea in care aceasta vietuia, ca sa o aduca pe Anastasia inaintea lui. Adusa inaintea guvernatorului, ea si-a declarat credinta in Hristos. Guvernatorul a incercat mai intai sa o ademeneasca pe Anastasia, caci dorea sa o ia de sotie, apoi a trecut la sinistre amenintari.
Insa, mucenita a raspuns: „Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta.” Monahia Anastasia a fost supusa multor chinuri: i s-au taiat sanii si limba, iar in cele din urma a fost omorata prin decapitare in afara cetatii.

In Manastirea Grigoriu se pastrează gambele, talpa stanga, mana dreapta a moastelor Sfintei Anastasia Romana.

FOTO Accident cumplit într-o localitate din Botoșani! Patru tineri au fost răniți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *