Va fi „Dumnezeu cu mila!” Cazul gravidei ce a murit în Maternitate la Botoşani dă fiori managerilor de spitale 

Foto: Antena3

Managerii spitalelor din Iaşi se pregătesc pentru un val de scumpiri şi de probleme în a-şi găsi asiguratori pentru a acoperi poliţa de malpraxis. Poliţa este reînnoită anual şi este obligatorie pentru a putea intra în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Până în trecut a fost, de principiu, o formalitate, cu excepţia unităţilor medicale ce au pierdut procese pentru malpraxis sau pe alte speţe şi erau considerate de risc extrem. Acum, preţurile sunt şi de 5 ori mai mari, scrie Ziarul de Iasi.

Dar ieşirea EUROINS de pe piaţă şi ameninţarea unor procese cu miză ridicată în caz de eroare medicală a schimbat piaţa: asiguratorii sunt mai precauţi şi poliţele mai scumpe. Este cazul acum la Spitalul Judeţean Mavromati, în Botoşani, unde familia Alexandrei, gravida care a murit cu dureri groaznice aşteptând un chiuretaj care nu a mai fost efectuat, plănuieşte să ceară despăgubiri materiale de peste 7 milioane de euro. Iar, aşa cum a arătat Libertatea, unitatea medicală avea asigurare de la Euroins atunci când Alexandra a murit în spital.

Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, spune că poliţele de asigurare sunt uşor de încheiat, dar sumele oferite de asiguratori sunt foarte mici. Aceasta a oferit exemplul propriu: timp de şapte ani, IRO a avut asigurare de malpraxis încheiată cu EUROINS. Plăteau aproximativ 2.000 de euro / an şi erau asiguraţi pentru aproximativ 500.000 de euro / eveniment. Însă ieşirea EUROINS de pe piaţă i-a determinat să caute un alt asigurator: iar preţul a sărit.

Citeste mai mult aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *