Profesorii, obligați să depună anual declarații de interese în care să menționeze meditațiile şi şcolile de unde provin elevii

Profesorii din învățământul preuniversitar ar urma să completeze anual declarații de interese în care să menționeze meditațiile, dar și școlile de la care provin elevii cărora le oferă meditații.

Un proiect de ordin privind aprobarea procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației până pe 4 noiembrie 2023.

Pe data de 3 septembrie a intrat în vigoare noua lege a învățământului preuniversitar, care nu le mai permite profesorilor să le ofere meditații contra cost elevilor de la clasă.

Nedepunerea declarației de interese sau nedeclararea meditațiilor înseamnă abatere disciplinară pentru profesori.

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinari, se MAI arată în Legea învățământului preuniversitar. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

”Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere, și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte, îndeplinite de cel care o completează. (…) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese. Personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31decembrie completează și depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare”, se arată în document.

Președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, susține că proiectul de ordin de ministru este unul abuziv.

”În Legea învățământului preuniversitar se spune că profesorii nu pot face meditații cu elevii pe care îi au la clasă, prevedere foarte bună, spunem noi, nu mai sunt discuții. Numai că prin această propunere, profesorii trebuie să comunice în acea declarație dacă fac meditații și cu elevi de la altă școală. Este aberant, chiar se sare calul. De ce ar trebui să știe școala unde este profesorul titular, că acesta face meditații cu un elev de la altă unitate de învățământ? O să vorbim și noi la minister când vom fi consultați, așa cum este normal, o să transmitem că este un abuz”, a declarat Simion Hăncescu, potrivit Antena 3 CNN care citeaza Adevărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *