Se anunţă toamnă lungă: „Temperaturile mai scad în medie cu 5-6 grade”. Când vine iarna

Chiar dacă calendarul ne arată că suntem în mijlocul toamnei, Administrația Națională de Meteorologie ne aduce vești bune. Se anunţă vreme caldă până la sfârșitul lunii, posibil și după 1 noiembrie! Nu scoateți încă hainele groase, doar dacă mergeți la munte! Se anunță temperaturi de 22 de grade în Capitală și vreme plăcută în sudul și estul țării.

„În partea de vest și nord-vest temperaturile vor mai scădea până la cel mult 19-20 de grade, acolo unde și-au făcut deja simțite prezența și precipitațiile, la nivel de circa 15-20 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului la cote cuprinse între 55 și 60 km/h ceea ce va face ca în aceste zone, mai ales în intracarpatic, să vorbim despre ceea ce ar fi normal din punct de vedere termic pentru această perioadă. În schimb, în sud și sud-est ne așteptăm în continuare la o vreme mai caldă. Chiar și debutul ultimei luni din toamna 2023 va aduce în partea de sud și sud-est a țării temperaturi de peste 20 de grade, posibil chiar și 21-22 de grade inclusiv în capitală, consemnându-se în continuare temperaturi ușor peste ceea ce ar fi normal. Însă trebuie să luăm în considerare că pe măsură ce ne îndreptăm spre ultima lună de toamnă, în mod obișnuit, valorile de temperaturi mai scad în medie cu 5-6 grade. Vom monitoriza atent situația și, cu siguranță, vom actualiza aceste informații”, a spus Elena Mateescu, la România TV.

„Cert este că până în acest moment vorbim de o toamnă foarte caldă și, din păcate, secetoasă pentru că în partea de sud și sud-est a României seceta pedologică este în accentuare și în extindere” a mai spus directorul Agenției Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, la România TV.

Oana Păduraru, specialist ANM vine cu o altă prognoză, complet modificată și anunță practic că va veni iarna mult mai devreme decât am fi crezut, ținând cont de temperaturile care ne duc mai degrabă cu gândul la primăvară decât la toamnă.

În următoarele zile se așteaptă o pătrundere de aer rece care va îndepărta practic aerul cald și imediat vom începe să resimțim că am schimbat anotimpul.

Nu este exclus să avem precipitații sub formă de ninsoare la începutul lunii noiembrie și chiar la sfârșitul lunii octombrie, pentru că vor mai fi pătrunderi succesive de mase de aer rece, dinspre latitudini nordice, iar masa de aer cald care se află acum în sud, treptat, se va retrage și desigur că sunt favorizate pătrunderile reci.

Estimativ, se pare, totuși, că la finalul lunii octombrie, chiar dacă temperaturile rămân la modul general peste cele normale, există probabilitate foarte mare pentru ninsori. La început vor fi în zonele montante, și mă refer la masivele nordice, apoi, treptat, și în partea centrală și zona Moldovei. Aici avem semnalul că vor fi primele ninsori. Tot din estimările pe care le avem până în momentul de față se pare că vom avea în noiembrie ninsoare și în partea de sud a țării, nu neapărat chiar de la începutul lunii, dar pe măsură ce ne apropiem de mijlocul lunii noiembrie probabilitatea crește“, a precizat, la DC News, Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Asistenta și infirmiera care au fost de gardă în noaptea morții Alexandrei nu mai lucrează la Maternitatea din Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *