Zile libere 2024. Câte weekend-uri prelungite și minivacanțe vor avea românii anul viitor

Finalul anului se apropie cu pași repezi și mulți români se întreabă care vor fi primele zile libere din 2024 și ce minivacanțe îi așteaptă.

În funcție de asta, mulți își pot organiza vacanțe în țară sau în străinătate. Așadar, câte zile libere sunt în 2024 și câte dintre acestea pică în timpul săptămânii, astfel încât să se poată face punte și să existe minivacanță?

Zile libere legale în 2024

Românii vor avea 17 zile libere în 2024, cu două mai multe decât în 2023, când au fost doar 15 zile libere legale.

În 2024, 7 dintre aceste sărbători legale vor pica în weekend. În 2023, doar 3 sărbători legale au picat în weekend.

ianuarie – Anul Nou
2 ianuarie – Anul Nou
6 ianuarie – Boboteaza
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
1 mai – Ziua Muncii
3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024
1 iunie – Ziua Copilului
23 iunie – Rusalii
24 iunie – a doua zi de Rusalii
15 august – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – Sfântul Andrei
1 decembrie – Ziua Națională a României
25 decembrie – prima zi de Crăciun
26 decembrie – a doua zi de Crăciun

Minivacanțe în 2024

Majoritatea sărbătorilor legale din 2024 vor cădea în weekend, ceea ce este o veste proastă pentru românii care se bazau pe minivacanțe pentru a face concedii.

Primele zile libere care pică în weekend sunt de Bobotează – 6 și 7 ianuarie.

Și Ziua Copilului 1 iunie și Sfântul Andrei 30 noiembrie pică în weekend.

Prima minivacanță a românilor din 2024 începe în 2023, odată cu weekend-ul din 30 decembrie și se întinde pe 31 decembrie, duminică, 1 ianuarie, luni, 2 ianuarie, marți, iar pe 3 ianuarie angajații se întorc la muncă.

Deși sunt doar 2 zile libere la începutul anului 2024, românii au parte de un weekend prelungit, în care pot merge la munte sau pot să petreacă câteva zile libere alături de familie.

Din păcate, următoarele zile libere sunt pe 6 ianuarie, de Bobotează și pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul, dar ambele pică sâmbătă și respectiv duminică.

Urmează o nouă zi liberă pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, care pică miercuri, chiar în mijlocul săptămânii.

Prima minivacanță din 2024 – 1 mai și Paștele ortodox

Apoi, românii au parte de o nouă zi liberă legală: 1 mai, Ziua Muncii, care pică miercuri.

Aici, mulți ar putea obține o minivacanță, pentru că pe 3 mai este Vinerea Mare a Paștelui.

Așadar, dacă îți iei joi liber, vei avea o minivacanță de șase zile cu ocazia Paștelui și a zilei de 1 Mai. Ziua de 6 mai este liberă, fiind a doua zi de Paște Ortodox.

Urmează 1 iunie, Ziua Copilului, însă aceasta pică sâmbătă. Apoi, pe 23 iunie este o altă sărbătoare legală: Rusalii, care pică duminică.

Vom mai avea o zi liberă pe 24 iunie, A doua zi de Rusalii, care pică într-o zi de luni.

Urmează 15 august, Adormirea Maicii Domnului, care pică miercuri, deci românii vor avea o zi liberă în mijlocul săptămânii.

Sfântul Andrei în 2024 va fi sâmbătă, iar 1 Decembrie este duminică.

Crăciunul în 2024 este miercuri – 25 decembrie, iar 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, este joi. Aceasta va putea fi a doua minivacanță din an – dacă angajații își iau liber vineri, pe 27 decembrie ca să lege primele două zile de Crăciun cu weekendul și să fie liberi de pe 25 decembrie și să se întoarcă la muncă pe 30 decembrie.

Boboteaza și Sfântul Ion, zile libere pentru prima dată din 2024

O noutate în 2024 este că Boboteaza și Sfântul Ion vor fi zile libere legale. Bobotează are loc la 6 ianuarie și reprezintă momentul în care Iisus Hristos a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.

Pentru creștinii ortodocși, aceasta este o sărbătoare importantă, iar din 2024, ea va fi și zi liberă oficială.

Totodată, începând cu anul 2024, și ziua de 7 ianuarie, cunoscută drept Sfântul Ion, va deveni o zi liberă oficială. Aceasta este o sărbătoare importantă pentru români, iar din 2024 va fi sărbătoare legală. Astfel, românii se bucură de două zile libere consecutive. Din păcate, în anul 2024, ambele sărbători legale cad în weekend.

Pe viitor, aceste două noi adiții la lista zilelor libere legale vor oferi șansa unei noi minivacanțe în luna ianuarie, informeaza StirilePROTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *