FOTO Cea mai veche casă a Botoșaniului medieval, rămasă în picioare. Cui i-a aparținut impresionanta clădire

Cel mai vechi han din Moldova, o veche clădire armenească,  poate fi admirat la Botoșani.  Casa Bolfosu sau ”Casa Panda”, după cum o ştiu toţi botoşănenii, este o frumoasă clădire armenească, veche de 300 de ani, cea mai veche casă a Botoşaniului medieval, rămasă în picioare. Casa i-a aparţinut unui bogat negustor armean, Garabet Bolfosu.

Pe locul acesteia a fost cel mai vechi han din Moldova, în Botoşani. Din vechiul loc de popas al neguţătorilor medievali nu a rămas azi decât o gură de pivniţă, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani. După ce hanul a ars până la temelii, negustorii armeni au construit o casă, transformată de-a lungul timpului în şcoală şi sediu pentru Siguranţa Statului.

Așadar, “o gură de beci care se deschide, dintr-o laterală a fostei locuinţe Bolfosu, pare o poveste aproape necunoscută. Beciurile aflate sub fundaţie aparţin vechiului han din Moldova. Unii membri ai comunităţii armene spun că este mai vechi decât statul Moldova, întemeiat la 1356 de Bogdan I“.

Armenii au întemeiat, economic vorbind, târgul medieval al Botoşaniului. Casa Bolfosu este pe locul hanului ridicat de armeni. Hanul nu mai există. Se spune că era cel mai vechi han din Moldova, pentru că şi târgul armeneasc era cel mai vechi. De asemenea, se spune că cei care intrau în han erau întâmpinați cu un vin gros şi bun, care numai la hanul ăsta se găsea.

Există legende locale, cum că regele polonez Jean Sobieski, după asediul obositor şi umilitor de la Cetatea Neamţului, s-a retras prin zona Botoşaniului şi ar fi tras la hanul armenesc. Încântat de atmosferă, a cruţat întreg târgul de jaful soldaţilor săi. Originea hanului şi data dispariţiei sale se pierd în negura vremii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *