FOTO Presa națională: Olimpic botoșănean internațional, evacuat din casă acum doi ani, premiat de Mitropolitul Moldovei

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a premiat, sâmbătă, 14 octombire, de hramul Sfintei Parascheva, elevi olimpici și pensionari care și-au dedicat viața bisericii. Printre ei și un tânăr din Botoșani cu o situație grea, care a fost dat afară din casă acum doi ani, dar asta nu l-a împiedicat să obțină rezultate la diferite concursuri, inclusiv la Olimpiada internațională de Științele Pământului care a avut loc în India.

Distincția se numește „Crucea Moldavă” și a fost acordată de această dată mirenilor, adică celor din afara clerului. Cu toții au primit pe lângă distincție și o biblie și o diplomă. Premierea este deja o tradiție în ziua de hram a Sfintei Parascheva. În 2018, spre exemplu, când am sărbătorit 100 de ani de la formarea României întregite, ÎPS Teofan a premiat câte un român care era cel puțin de-o vârstă cu țara, din fiecare provincie istorică.

Daniel Malanca, 19 ani, din localitatea Mândrești, comuna Vlădeni – Botoșani, care locuiește acum la București, a fost printre cei premiați de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei ÎPS Teofan, la slujba de hramul Sfintei Parascheva, ținută de un sobor de episcopi din România, Grecia, Etiopia, Georgia și Siria. „Am premiat viitorul și trecutul țării”, a spus acesta.

Daniel, care a luat aurul în 2023 la Olimpiada Internațională „Științele Pământului” din India, a fost dat ca exemplu de reziliență. Provine dintr-o familie cu părinții despărțiți, cu doi frați mai mici, unul bolnav cronic, care nu se poate îngriji singur, iar în 2021 a fost evacuat din apartamentul în care locuia cu familia sa.

„Cu toate acestea, greutăţile materiale şi lipsa susţinerii la studii nu l-au făcut pe Daniel să renunţe. Dimpotrivă! S-a dedicat studiului, iar rezultatele nu au întârziat să apară: încă din clasa a treia a luat locul I pe ţară la matematică, urmând şi alte performanţe: patru premii I pe judeţ la patru materii diferite. Au urmat fazele naţionale cu medalia de argint la fizică, medalia de argint la matematică, iar anul acesta a fost medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională «Ştiinţele Pământului» din India”, a spus ÎPS Teofan, în fața pelerinilor.

Daniel s-a mutat apoi cu familia într-un apartament mai mic, doar că băiatul găsește și aici un lucru bun: a fost mai aproape de Liceul „Mihai Eminescu” unde a putut să învețe în continuare și să facă performanță. Astăzi Daniel este student la Automatică și Calculatoare de la Politehnica din București, scrie ziarul libertatea.

Alertă! O mamă din Botoșani și cei doi copii ai săi, dați dispăruți. De trei zile nu sunt de găsit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *