Patronul unei firme de costume din Botoșani vrea să-și mute producția în Maroc. Declin al producției din confecții

femeie fabrica de confectii botosani
Foto: arhiva

Patronul unei firme de costume bărbătești din Botoșani vrea să-și mute producția în Maroc. În luna august, România a avut una dintre cele mai mari scăderi ale producției industriale, conform datelor Eurostat. Cu aproximativ 4.000 de firme de îmbrăcăminte și încălțăminte, industria de confecții din România produce tot mai puțin. Pe fondul unor comenzi scăzute, o fabrică din Roman a disponibilizat în ultimele luni peste o sută de angajați, potrivit StirileProtv.

În schimb, patronul unei firme Botoșani care face costume bărbătești are în plan să își mute producția în Maroc.

Mihai Păsculescu, președintele Federației Patronale a Textilelor, Confecțiilor și Pielăriei: „Criza economică din Europa a scăzut consumul și implicit cererea de textile. Acest sector, din tot ce se produce în România se exportă 80%. E o piață globală. Situația din fabrici este a comenzilor foarte mici care sunt la ora actuală, plus acest fiscal va duce la concedieri sau la dispariația a 30-40% din firme.”

La fel de rău stau lucrurile și pentru angajații din fabricile care se ocupă cu prelucrarea lemnului.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut peste 53.200 de oameni munceau în industria mobilei, iar acum sunt cu aproape 3.000 mai puțini.

În magazinele de profil, unii dintre manageri au renunțat la o parte din personalul auxiliar sau care se ocupă de vânzări.

Viorel Crețu, Vicepreședinte Asociația Producătorilor de Mobilă: „Principala piață de export a României este Germania și se simte scăderea puternică a vânzărilor în Germania. De asemenea, piața Angliei, piețele scandinave, piața Franței. Scad comenzile, în ultima săptămână a apărut războiul din Israel și toate piețele s-au perturbat.”

Dependente și ele de comenzile de pe piața europeană, firmele producătoare de componente auto și-au redus volumele și au renunțat la o parte oameni.

Laurențiu Rizoiu, specialist resurse umane: „Consumul a scăzut și s-a mai putut realiza producția și rămând cu oameni pe care nu avem unde să îi punem să producem. Marea majoritate a industriilor afectate sunt cele din industria de producție , fie că produc micro-componente sau produc compondente pentru industria de mașini, vorbim de industria alimentară, industria producătoare de mezeluri sau de bunuri de larg consum.”

Un studiu realizat recent, în rândul a 90 de companii private din sectoare precum retail, servicii financiare, industrie sau servicii externalizate, arată că aproximativ 20% dintre manageri iau în calcul micșorări de salarii, reduceri de beneficii și restructurări. 11% preconizează scăderea numărului de angajați.

Miracol de Sfânta Parascheva, mărturisit de un cunoscut preot. Un copil de șapte ani a vorbit pentru prima oară după ce s-a închinat la raclă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *