Adolescentă de 16 ani, la spital cu alcoolemie de 1,6 la mie pe etilotest. Un medic botoșănean trage un semnal de alarmă

Consumul de alcool în rândul adolescenților atimge cote alarmante iar îngrijorător este faptul că fetele beau cot la cot cu băieții. Potrivit medicului Laura Jijie, șef Compartiment de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Secției Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, în urmă cu câteva zile a ajuns la spital o adolescentă de 16 ani cu alcoolemie de 1,6 la mie pe etilotest.

De asemenea, un adolescent de 15 ani a ajuns la spital, săptămâna trecută, însoțit de părinte cu intoxicație alcoolică acută.

Consumul  de alcool este frecvent atât la fete cât și la băieți. Li se pare normal să consume alcool. Provenind dintr-un mediu carențial, în absența supravegherii parentale, că iarăși ne confruntăm cu părinți care își neglijează copii, părinți care sunt plecați în străinătate și care își lasă copii în grija anumitor persoane: vecini, neamuri, bunici, care sunt incapabili să gestioneze și să supravegheze adolescentul și lucrurile ajung aici. Avem o adresabilitate foarte mare, și eu mă bucur pentru asta, dar mă bucur și atunci când obțin și rezultate și vin și spun că lucrurile s-au schimbat, copiii au făcut progrese și și-au schimbat comportamentul. În momentul în care nu avem sprijin nici din partea familiei și a celorlalți, nu putem decât să temporizăm niște probleme care vor continua. Adolescența prin definiție este o perioadă tulbure, de experimentare, de teribilism, de a încerca diverse lucruri, de încălcare a normelor”, a precizat medicul Laura Jijie.

Medicul botoșănean spune că au fost situații cu adolescenți care au avut la activ și câte trei internări pe fondul consumului de alcool și trage un semnal de alarmă asupra părinților, să își supravegheze copiii.

”Trebuie supravegeat de părinți timpul liber al copilului, anturajul pe care îl frecventează, activitățile pe care le desfășoară, discutând deschis despre efectul alcoolului și a celorlalte substanțe psihoactive. Important este și modelul parental. Nu poți să spui unui copil să nu fumeze sau să nu consume alcool, dacă în familie se consumă alcool sau părintele fumează împreună cu copilul”, a adăugat Laura Jijie.

FOTO Pelerini din Botoșani care au îndurat frigul pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *