Amenzi pentru șoferii care circulă cu cauciucurile uzate, chiar și pe drumul uscat. Când trebuie schimbate de fapt

Șoferii care circulă pe străzile României cu cauciucurile uzate riscă amenzi usturătoare dacă sunt prinşi de polițiști. Conducătorii auto pot primi 4 sau 5 puncte de amendă pentru circulația pe drumurile publice cu anvelopele uzate indiferent că afară este zăpadă, ploaie, sau drum uscat. Amenda pe care șoferii o primesc este cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei, scrie promotor.ro.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care are montate anvelope […] uzate peste limita admisă”, se precizează în Art. 100, pct. 6 din legea 195/2002.

Șoferii trebuie să urmărească eventuale tăieturi, gâlme sau alte defecțiuni ale anvelopei, dar trebuie să știe și că toate cauciucurile au un indicator de uzură. Acesta este reprezentat de nervuri de mici dimensiuni, perpendiculare pe anvelopă, la o înălțime de cel puțin 1.6 mm față de baza anvelopei. Nervurile devin vizibile doar când stratul superior al cauciucului se macină. În general, o anvelopă nouă are stratul superior între 7 mm și 9.5 mm. Însă recomandarea specialiștilor este ca anvelopele de iarnă să fie înlocuite când acest strat scade sub 4 mm, precizează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *