FOTO Zeci de botoșăneni, printre care și copii, sunt blocați în Israel după declanșarea războiului. „Sunt foarte panicați. Au fost deja atacuri de panică, copiii plâng, este teribil”

Zeci de botoșăneni, printre care și copii, sunt blocați în Israel, după declanșarea războiului. Este vorba despre 47 de persoane, dintre care trei copii, care au plecat în pelerinaj la Ierusalim pe 3 octombrie, iar începerea războiului i-a prins pe toți acolo. Trei preoți însoțesc grupul de pelerini.

Deocamdată, oamenii sunt cazați la hotel și au mâncare și apă, dar în seara aceasta este ultima de cazare, așa că de mâine trebuie să caute soluții întrucât agenția de turism prin intermediul căreia au plecat nu le oferă nicio soluție clară. Aceștia ar fi trebuit să se întoarcă mâine dimineață cu avionul, dar încă sunt blocați acolo și nu știu cum vor ajunge acasă.

„Momentan suntem în Betleem, au căzut aici două rachete. Ar fi trebui să ne întoarcem mâine, la 7.30 cu Wizz Air, dar zborul nostru este anulat, iar agenția nu face nimic în privința asta”, a mărturisit, pentru BotosaniNews.ro, o femeie care face parte din grupul de pelerini.

Fără nicio soluție de întoarcere acasă, oamenii sunt speriați. Câțiva dintre ei au suferit deja atacuri de panică, iar copilașii care fac parte din grup abia pot fi liniștiți.

foto: Ahmad Gharabli / AFP

„Sunt foarte panicați. Au fost deja atacuri de panică, copiii plâng, nu pot dormi noaptea, este teribil”, ne-a mărturisit femeia.

Oamenii se plâng că nu se face nimic pentru a fi aduși acasă, iar pericolul este imens. Se tem pentru viața lor.

Suntem mințiți atât de agenție, cât și de guvern și consulat! Nu se face nimic pentru repatrierea noastră. Nu se răspunde la telefon. Din cauză că am fost sfătuiți să continuăm programul am fost prezenți la un conflict ce a dus la folosirea de spray cu piper care ne-a afectat pe toți. Ne-au adus din Ierusalim înapoi în Betleem, Palestina, alarmele de urgentă sună peste tot”, mărturisește femeia.

Războiul din Israel a surprins sute de cetățeni români aflați în călătorii. O parte dintre aceștia au fost aduși acasă cu avioanele TAROM. Armata israeliană a anunțat că deține controlul asupra localităților din sud atacate sâmbătă de militanți palestinieni și lansarea unui asediu total asupra Fâșiei Gaza, aflată sub controlul Hamas. Cetățeni ai mai multor țări, între care SUA, Franța și Germania, se numără printre cei uciși, răpiți și dispăruți în urma atacurilor Hamas.

ATENTIE!

În cazul în care vă aflați într-o situație de urgență (cursa aeriană în ziua curentă a fost anulată, nu aveți cazare, aveți probleme de sănătate, familii cu copii mici), vă rugăm să transmiteți un mesaj pe whatsapp doar la următoarele numere de urgență : +972545643279 sau +97254 3998038 cu următoarele informații grupate într-un SINGUR MESAJ:

– Numele complet

– Locația în care vă aflați

– Date de contact

– Detalii privind situația în care vă aflați (ce bilete aveți, curse anulate, posibilitate de deplasare pe cont propriu spre aeroportul Ben Gurion)

Dacă faceți parte dintr-un grup (pelerini, prin agenție de turism, organizat pe cont propriu), rugăm UN SINGUR MESAJ din partea coordonatorului pentru toți membrii grupului. Dacă aveți cumpărate bilete pentru următoarele zile și dispuneți de cazare, vă rugăm să așteptați comunicările din partea companiei aeriene unde aveți bilete privind statusul zborurilor.

Cetățenii cu dublă cetățenie româno-israeliană sau cetățenii români rezidenți în Israel, sunt rugați să contacteze Ambasada doar în caz de forță majoră, până la alte informații. Vor avea prioritate cetățenii români turiști cu curse anulate în ziua curentă și care nu mai dispun de cazare.

Ambasada României în Tel Aviv nu poate oferi sprijin pentru transportul din locația în care vă aflați spre aeroport. Transportul public (autobuzuri, trenuri, taxiuri) este funcțional dar cu un program redus, disponibil aici: https://rail.co.il/?page=special-update-081023

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *