Producătorul de energie termică din municipiul Botoşani a cumpărat certificate CO2 de patru milioane de euro

modern calor, stiri, botosaniProducătorul de energie termică din municipiul Botoşani, societatea comercială Modern Calor SA, a cumpărat, în acest an, certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare de aproape patru milioane de euro, a declarat, pentru AGERPRES, directorul unităţii, Bogdan Varasciuc.

Potrivit acestuia, sumele plătite pentru certificatele CO2 reprezintă peste 15% din totalul cifrei de afaceri pe care societatea de termoficare din Botoşani a înregistrat-o anul trecut şi care s-a ridicat la 106,5 milioane de lei, scrie Agerpres.ro.

„Stabilirea numărului de certificate este în funcţie de instalaţia de ardere pe care o exploatezi. Obligaţia de conformare este până la 30 aprilie a anului următor anului de conformare, iar dacă nu returnezi în registru numărul de certificate pe care eşti obligat să îl returnezi, penalitatea este de 100 euro/certificat, plus obligaţia care rămâne de a achiziţiona certificatele în anul următor”, a afirmat Varasciuc.

El consideră că acest cost este uriaş în raport cu veniturile societăţii. În plus, susţine că politica în materie de certificate de emisii de gaze cu efect de seră este discriminatorie, în condiţiile în care posesorii de centrale termice pe gaz au beneficiat de o derogare în ceea ce priveşte data aplicării normelor europene.

Potrivit legislaţiei româneşti, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră reprezintă un titlu care conferă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon echivalent într-o perioadă definită.

Modern Calor SA este singurul producător de energie termică în sistem centralizat din municipiul Botoşani. Acţionarul unic al societăţii este Consiliul Local al municipiului Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *