Copiii sub 16 ani nu au voie pe social media fără acord parental. Ministrul Educației anunță schimbări radicale

Accesul la rețelele de social media al copiilor va fi limitat și va fi condiționat de acordul parental, potrivit unui proiect de lege pregătit de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc. Inițiativa a fost prezentată marți în cadrul unei dezbateri organizate la Senat, la care a participat și ministrul Educației, Ligia Deca.

„Noua lege a învățământului preuniversitar, în cadrul competențelor cheie am introdus competențele digitale inclusiv siguranța cibernetică. Aș face o paralelă: așa cum familia își dă acordul pentru orice activitate extracuriculară, la fel e si pentru acces social media, pentru că este tot o activitate extracuriculară”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la dezbaterea desfășurată marți la Senat – „Siguranța copiilor în mediul online – Acces la social media cu acord parental”, organizată de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

Proiectul de lege privind controlul parental pentru accesul copiilor până la vârsta de 16 ani pe rețelele de social media a fost prezentat marți, la Senat de inițiatoarea sa, Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat.

„Avem reglementări care să ne protejeze copiii. Copiii nu au voie să cumpere ţigări până la vârsta de 18 ani, nu se vând ţigări şi băuturi alcoolice lângă şcoli, copiii nu pot cumpăra reviste care sunt destinate adulţilor. (…)

Din păcate, mediul online este un sat fără câini. Copiii noştri, indiferent de vârstă, sunt la un pas distanţă de mesaje care le pun de multe ori şi viaţa în pericol. Sunt mesaje care vorbesc despre bullying, mesaje trimise de prădători sexuali”, a declarat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

„Propunerea pe care o lansăm şi astăzi în dezbatere publică constă în promovarea unei legi care vorbeşte despre control parental pentru accesul copiilor noştri până la vârsta de 16 ani, pe reţelele de social media. Ne interesează viitorul copiilor noştri, ne interesează să avem o generaţie sănătoasă, echilibrată din punct de vedere fizic şi emoţional, iar prin acest proiect de lege, credem noi că dăm suficiente instrumente părinţilor să poată să îi protejeze pe copii”, a explicat senatoarea Nicoleta Pauliuc.

Aceasta a anunţat că marți, 3 octombrie, este lansată o campanie de strângere de semnături, pentru îmbunătăţirea proiectului de lege. În prezent, inițiativa legislativă are peste 10.200 de semnături de susţinere, a precizat Nicoleta Pauliuc, adăugând că „intenţia noastră este să ajungem la cât mai mulţi români”.

„Ce ne dorim este ca, prin acest proiect de lege, împreună cu părinţii, împreună cu românii care îşi doresc, aşa cum am spus, copiii lor să crească sănătoşi, un proiect de lege care să asigure un mediu online şi un spaţiu sigur pentru copii, să îi protejăm pe copii de noua boală a secolului, dependenţa de ecrane, care, potrivit studiilor, afectează creierele copiilor noştri, să implementăm o legislaţie cadru europeană şi să oprim anumite fapte ilegale, precum organizarea traficului de droguri prin intermediul internetului şi racolarea de clienţi din rândul tinerilor”, a adăugat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, potrivit Realitatea.net

VIDEO Tragedie! Fata de 16 ani, din Botoșani, rănită în accidentul de motocicletă, a murit la spital. Patrisia s-a stins azi dimineață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *