Centralele de apartament vor fi interzise definitiv! Ordinul venit direct de la UE

Cei cu centrale pe gaz au parte de vești tot mai proaste! Noua directivă reformată privind eficiența energetică, publicată recent, vizează o interzicere definitivă a acestora. Nu sunt salvate nici cele mai eficiente.

Noua directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791, publicată recent în Jurnalul Oficial al UE, vizează o interzicere definitivă a acestora.

Potrivit regulamentului, acestea trebuie înlocuite cu pompe de căldură, pentru a obține certificate energetice pentru case. Noua directivă privind eficiența energetică care tocmai a fost publicată miercuri, 20 septembrie, va intra în vigoare peste 20 de zile, scrie Capital.ro.

Țările vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga UE este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință.

UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată pentru fiecare țară. Este vorba despre un procent de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023. Pentru următorii doi ani, 2024 până în 2026, acesta va fi de 1,3%. Următorii ani, respectiv 2026-2028, procentul este de 1,5%. În cele din urmă, procentul va crește la 1,9% între 2028 și 2030.

Legea prevede ca economiile din noile măsuri implementate, începând cu ianuarie 2024 care presupun arderea directă a combustibililor fosili, să nu fie luate în considerare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *