Cum au ajuns trei prieteni din Botoșani să tâlhărească un cetăţean care vindea un Mercedes neînmatriculabil

Foto: Ziarul de Iasi

Un bărbat a plătit 1.000 de euro pentru o maşină care a funcţionat doar două ore. Încercarea de a-şi recupera banii cheltuiţi s-a soldat cu un eşec, dar şi cu un dosar penal, pentru el şi doi apropiaţi ai săi. A scăpat totuşi de închisoare, pentru că nici judecătorilor nu le-a fost prea clar dacă fapta poate fi considerată o tâlhărie „clasică”, scrie Ziarul de Iasi.

Tudor M. deţinea un Mercedes S Class 320, căruia îi fuseseră retrase plăcuţele de înmatriculare. De aceea, proprietarul şi-a lăsat câteva luni maşina într-o parcare dezafectată din Alexandru cel Bun. În februarie anul trecut a postat un anunţ de vânzare în care menţiona că maşina poate fi folosită pentru piese de schimb. Urmare a anunţului, Tudor M. a fost contactat de Gabriel Florea, care s-a arătat interesat de achiziţie. S-au întâlnit într-o seară, Florea venind însoţit de Nicolae Zaicanu şi prietena acestuia. Proprietarul şi-a informat clientul că maşina e destinată folosirii ca piese de schimb şi oricum nu se poate circula cu ea, chiar dacă mai era funcţională, întrucât nu avea plăcuţe de înmatriculare. Totuşi, Florea i-a umflat pneurile şi s-a urcat la volan, învârtindu-se prin parcare. I-a plăcut şi a cumpărat maşina, dar nu pentru piese, ci pentru a circula cu ea. A scos din portbagajul maşinii cu care venise două plăcuţe de înmatriculare cu numere diferite, le-a montat şi, după ce i-a plătit lui Tudor M. 4.950 de lei, a plecat cu Mercedes-ul.

Noul proprietar nu s-a putut bucura însă mult timp de maşină. După doar două ore, aceasta s-a oprit definitiv, în zona C.A. Rosetti. Şi-a chemat prietenii la faţa locului, iar apoi şi pe Tudor M. Acesta a venit, iar Florea l-a rugat să îi restituie măcar 1.500 de lei din preţul maşinii. Fostul proprietar nu avea la el decât 1.300 lei, dar au căzut de acord şi aşa. Florea şi-a recuperat 1.300 lei, iar Tudor M., autoturismul.

Peste noapte însă, Florea s-a răzgândit. L-a sunat iar pe Tudor M., spunându-i că au de discutat. Acesta a refuzat, pentru că din punctul lui de vedere tranzacţia fusese încheiată. În aceeaşi seară însă, Tudor M. a fost sunat de o altă persoană, interesată de cumpărarea altui automobil pe care îl avea de vânzare. S-au întâlnit în apropierea Lidl din Moara de Foc, fără ca Tudor M. să ştie că noul client era înţeles cu cei vechi. A urcat împreună cu noul client în maşină, pentru a i-o prezenta. Cât au discutat, de maşină s-au apropiat Gabriel Florea, Zaicanu şi Alin Florea. Noul client, care avusese doar rolul de a-i distrage atenţia samsarului, a coborât din maşină, iar la volan s-a urcat Gabriel Florea. În dreapta, s-a urcat Alin Florea, împingându-l pe Tudor M., iar în spate, Zaicanu, înarmat cu o cheie de roţi.

În maşină, Gabriel Florea a început să tragă de Tudor M. şi să-i scormonească buzunarele, cerându-i banii cu care se cosnidera ţepuit. L-a lovit şi cu pumnul în faţă, ameninţându-l că dacă nu-şi recuperează banii, îi va lua maşina. Din spate, Zaicanu l-a prins pe Tudor M. cu cheia de după gât, încercând şi el să-l buzunărească. Lupta din automobil a fost observată de o clientă a supermarketului, a cărei atenţie fusese atrasă de faptul că maşina se clătina din cauza vânzolelii. Aceasta a chemat un agent de securitate, iar agresorii au fugit.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au întocmit un dosar penal pentru tâlhărie calificată, tentativă la tâlhărie calificată şi conducerea unui autoturism neînmatriculat. În faţa judecătorilor, cei trei şi-au recunoscut imediat fapta, explicând că o comiseseră pentru a-l convinge pe Tudor M. să returneze banii pe care îi încasase de la Gabriel Florea. Judecătorii au insistat în analiza cazului pe definiţia din Codul Penal a tâlhăriei, ajungând la concluzia că fapta corespundea trăsăturilor infracţiunii.

„Chiar şi în situaţia în care inculpatul Florea Gabriel ar fi avut o creanţă împotriva persoanei vătămate, sumele de bani pe care persoana vătămată le avea sau putea să le aibă asupra sa la data săvârşirii faptei erau bunuri aflate în posesia sa, iar inculpatul nu ar fi avut niciun drept asupra bancnotelor respective, ci numai un drept de a solicita de la persoana vătămată, pe căile legale, recuperarea sumei datorate”, au explicat magistraţii. Instalarea ilegală a plăcuţelor de înmatriculare a fost şi ea demonstrată de înregistrările video a numeroase camere de pe traseul parcurs de Florea cu Mercedesul.

Inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi, dar judecătorii au luat în calcul pe lângă circumstanţele faptei şi pe cele personale ale autorilor, toţi originari din Ştefăneşti-Botoşani. Gabriel Florea era tehnician agronom, cu un loc de muncă stabil. Alin Florea lucra ca muncitor necalificat în construcţii, fiind căsătorit şi având un copil. La rândul său, Zaicanu era student la Contabilitate şi muncea ca barman. Pe această bază, magistraţii s-au orientat spre pedepse uşoare. Gabriel Florea a fost condamnat la un an şi 11 luni de închisoare, iar ceilalţi doi, la câte un an şi jumătate, executarea pedepselor fiind suspendată însă pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinţa a fost contestată de Gabriel Florea şi Nicolae Zăicanu, Curtea de Apel urmând să reanalizeze dosarul la mijlocul lunii noiembrie.

FOTO Șoferița din Botoșani, care a ajuns cu mașina pe un câmp, a fost rănită. Femeia a ajuns la spital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *