Ce conținea pachetul de școală al unui elev  din Botoșani cu aproape 100 de ani în urmă

Foto: Cuhnia Casei

În 2023, unii părinți aleg ca pachețelul de școală al copiilor să conțină unele dintre cele mai fistichii preparate, alții țin să aibă fructe, alții produse din comerț, dulciuri sau diverse. Mulți copii fac și nazuri și nu concep să mănânce ce le pregătesc mămicile. O învățătoare din Botoșani a dezvăluit ce mâncau elevii cu aproape 100 de ani în urmă. 

Florentina Dănilă a aflat acest lucru chiar de la mamaia sa, o femeie de 93 de ani, care de opt ani și jumătate este la pat. Bătrâna are o poveste de viață tristă, după cum mărturisește chiar ea.  A trăit în război, foamete, neajunsuri…

Într-o zi de toamnă însorită, doamna învățătoare Florentina Dănilă a scos-o pe mamaia de 93 de ani la poartă, iar vecinii s-au oprit să discute cu ea. Printre cei care îi sorbeau cuvintele se număra și un adolescent, Tudor, fascinat de tot ce auzea.

Bătrâna își amintea că ceaiul și pâinea neagră pe care le pregătea soția directorului școlii reprezentau „pachetul de școală”, iar micul dejun era mămăliga coaptă pe plită, apoi unsă cu magiun, pregătită de mama acasă.

„Mamaia mea, cu modestia care a însoțit-o toată viața:,, Nu! Viața mea nu este de povestit pentru că a fost tare grea.”Of!,, Eu am trecut războiul din ’40, am trecut prin foamete in’ 47… Greu tare a fost toată viața ! Fără mamă!” Și am stârnit-o puțin să povestească de școală. Ca să vedeți cum este viața! A învățat în actualul corp B de la Liceul Pedagogic (pe atunci era Sc 2 de fete), în clasa în care am lucrat eu în ultimii ani. Ne-a povestit că la etaj era locuința directorului. Soția lui era învățătoare. Făcea o oală mare de ceai și la ora 10 le dădea celor săraci o cană de ceai și o bucată de pâine neagră.,, Pâinea era rotundă și doamna o tăia în 6. Eu încercăm să prind din mijloc. Coltul era prea puțin și nu mă săturam. Dimineața, când plecam la școală mama mea de-a doua (niciodată nu s-a exprimat cu,, mama vitregă”) prăjea pe plită felii de mămăligă rămasă de cu sară, le ungea cu magiun și ne dădea să mâncăm. Era așa de bun! „. Mă uitam la Tudor cum asculta fascinat povestea mamei. Ei, tinerii de azi, care comandă ce vor și mâncarea le vine acasă! Nici eu nu-mi pot imagina ce gust are mămăliga coaptă pe plită, unsă cu magiun. Eu am prins cozile imense la lapte, pâine, portocale, unt, butelii… Aproape la toate! Dar am mâncat ceva mai bine ca mama în copilărie. Ce salturi între generații! Acum tinerii sunt sătui prea repede de toate și caută senzații tari(drogurile). Vremuri și oameni! Oameni și vremuri!”, mărturisește Florentina Dănilă după întâlnire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *