Medic de la Maternitatea Botoșani, baricadat în sala de nașteri după ce a fost amenințat cu moartea de rudele unei paciente

Medicii de la Maternitatea din Botoșani se simt tot mai amenințați la locul de muncă. După moartea Alexandrei, tânăra de 25 de ani care s-a stins în chinuri într-o secție a spitalului, agresivitatea rudelor pacienților este la cote alarmante. Serviciul de pază al spitalului nu face față.

Acum o lună, la Maternitatea din Botoșani, o tânără de 25 de ani, Alexandra Ivanov, se stingea din viață, după o noapte de chinuri, în care a implorat ajutorul medicilor. Tânăra avea o sarcină oprită din evoluție și se plângea de dureri cumplite și sângerări. Medicul de gardă a decis să aștepte pentru scoaterea fătului mort, dar spre dimineață tânăra a intrat în stop cardio-respirator și a murit. Personalul medical, de serviciu, a fost acuzat de indiferență, de familia tinerei.

Opinia publică a fost scandalizată, fiind organizate proteste. Poliția și DSP-ul derulează anchete la spital. Incidentul dramatic a creat, însă, un val de ură la adresa personalului de la Maternitate. Tocmai din această cauză, medicii spun că au ajuns să nu se mai simtă în siguranță la locul din muncă. Au început să apară și incidente grave.

Personalul medical amenințat cu toporul

Tocmai din cauza ostilității crescute a opiniei publice față de personalul de la Maternitate, cinci medici obstetricieni din cadrul unității sanitare au solicitat, săptămâna trecută, o întrevedere cu prefectul Sorin Cornilă.

Medicii s-au plâns că aparținătorii pacientelor sunt tot mai virulenți la adresa personalului, după moartea Alexandrei. Mai mult decât atât, medicul Dorin Șcladan a semnalat un incident șocant. Soțul unei femei venite să nască la Maternitatea Botoșani a intrat în unitatea medicală cu un topor în mână și ar fi amenințat un alt medic. Bărbatul a fost însă temperat și s-a evitat un conflict care putea degenera.

Medic baricadat în sala de nașteri

La numai câteva zile de la întâlnirea cu prefectul, la Maternitatea Botoșani a fost înregistrată o altă situație gravă. Astfel, weekend-ul trecut, un medic ginecolog ar fi fost amenințat cu moartea de rudele unei paciente. Obstetriciana ar fi fost chiar nevoită să se baricadeze în sala de nașteri de frica aparținătorilor. Incidentul a avut loc sâmbătă. când o gravidă de 18 ani a ajuns la Maternitate cu ambulanța și, în timp ce era consultată, rudele tinerei, două femei și un bărbat, ar fi intrat în cabinet cerând amenințători să i se facă tinerei cezariană, de urgență.

Medicul s-a speriat, a fugit și s-a închis într-o sală de nașteri, în timp ce asistenta suna la 112. Un echipaj de jandarmi a venit la fața locului și i-a calmat pe scandalagii.

„În urma verificărilor efectuate, jandarmii au sancționat contravențional cu avertisment o femeie în vârstă de 36 de ani, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, a precizat Dan Izotov, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Botoșani.

Paza Maternității, aproape inutilă

Culmea, toate aceste incidente grave au loc desi Spitalul Județean „Mavromati” de care aparține și Maternitatea are un contract cu o firmă de pază. Cu toate acestea, de agenții puși la poartă a trecut un un om cu toporul în mână. Prefectul Sorin Cornilă spune că situația trebuie rezolvată într-un fel sau altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *