Avertisment de la BNR: Atac cibernetic de tip “spoofing” prin care românii sunt sunaţi şi li se cer date de card sau cereri de împrumut

Banca Națională a României (BNR) îi avertizează pe români asupra unui atac cibernetic de tip “spoofing”, prin care se cer oamenilor date personale.

Potrivit băncii, au fost semnalate cazuri în care persoane se prezintă ca reprezentanți ai BNR, folosind fraudulos numerele de telefon ale instituției, şi cer date personale și transferuri de bani, invocând fals desfășurarea de activități de creditare.

În realitate, BNR nu are atribuții de acordare de împrumuturi populației, iar apelurile abuzive nu provin din rețeaua telefonică a instituției, se precizează într-un comunicat de presă remis de BNR.

“Banca Națională a României a primit o serie de sesizări care semnalau utilizarea numerelor de contact telefonice indicate pe pagina website a BNR (021 313 04 10 sau 021 315 27 50) de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea BNR, în legătură cu presupuse împrumuturi online făcute pe numele celor apelați.

Se solicitau date personale, sub diverse pretexte (confirmarea unor cereri de împrumut, ștergerea împrumutului din sistem, date de card etc., în funcție de răspunsurile date de cel contactat).

Atragem atenția că aceste apeluri nu au fost inițiate din rețeaua telefonică a BNR și reiterăm faptul că Banca Națională a României, în calitatea sa de bancă centrală a țării, îndeplinește atribuții reglementate expres de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, și nu este abilitată să ofere populației produse sau servicii de creditare.

Este important să nu se dea curs solicitărilor de acest tip, venite din partea unor persoane care pretind că sunt salariați sau reprezentanți ai BNR și care invocă pretinse împrumuturi solicitate/aprobate/acordate de BNR și solicită date sau documente cu caracter personal sau transferuri de bani în diferite scopuri.

Totodată, BNR a sesizat poliția în legătură cu utilizarea frauduloasă a numerelor de telefon și a numelui BNR”, se arată în comunicatul BNR, potrivit Antena 3 CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *