Doi tineri vor primi câte un premiu de o mie de euro lăsat prin testament de un profesor din Botoșani

Doi tineri vor primi un premiu de o mie de euro lăsat prin testament de un profesor din Botoșani. Este vorba despre Ana-Maria Chirilă și Iustin Paiu de la Facultatea de Agricultură, din cadrul USV Iași, care vor primi aceste premii pentru eforturile deosebite depuse pentru performanță.

Aceste premii importante sunt oferite prin testament, de către o personalitate remarcabilă a învățământului superior agronomic,  prof. univ. dr. Constantin Vasilică, originar din Botoșani. Totodată, Adina Gabriela Trofin, absolventă a aceleiași facultăți, va primi bursa de 1000 euro a prof. univ. dr. Petru Magazin, originar din Suceava.

Cine a fost Constantin Vasilică

Constantin Vasilică s-a născut la data de 5 februarie 1926, în comuna Tudora, județul Botoșani și a decedat pe 30 dece,brie 2018, la Iași. A fost un profesor universitar, doctor Honoris Causa al USAMV București, membru de Onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România și Vicepreședinte al Filialei Moldova, membru IOSDV (Internationale organishe Stickstoff-Dauerdüngungsversuche), care și-a dedicat aproape întreaga viață Școlii Agronomice Ieșene.

Școala primară (1933-1938) a urmat-o în localitatea natală, având ca dascăl pe Ioan Niță, învățător de tip haretian, șef de promoție al Școlii Normale „Vasile Lupu” din Iași. În 1946 a absolvit Liceul „August Treboniu Laurian” din Botoșani.

În același an începe cursurile universitare la Iași, absolvind în 1951 Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, viața și activitatea sa profesională confundându-se cu istoria acestei instituții din ultimele șase decenii.

Activitatea sa publicistică însumează peste 132 de titluri apărute în țară și în străinătate, printre care 3 volume de „Prelegeri de fitotehnie“, cartea „Fitotehnie“, scrisă în colaborare și apărută în 3 ediții la Editura Didactică și Pedagogică București, „Tehnologia cultivării inului pentru fibre“, „90 de ani de învățământ agronomic universitar în Moldova“, “Istoria Învățământului Universitar Agronomic din Iași 1912 – 2012” și multe alte lucrări. În perioada 1978-2008 a coordonat parteneriatul de colaborare științifică între Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și Universitatea „Justus Liebig” din Germania. Ca recunoaștere a activității sale, în anul 1995, Universitatea „Justus Liebig” din Germania, i-a conferit Medalia Gisevius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *