Se schimbă Codul Penal. Închisoare de la 6 luni până la 3 ani pentru părinții care fac asta

Se schimbă Codul Penal, astfel încât părinții care fac o greșeală prin care sunt afectate drepturile copiilor lor să poată fi sancționați cu amendă sau chiar cu închisoare de la șase luni până la trei ani. Un proiect legislativ ce are propunere de adoptare la Senat prevede modificarea Codului penal pentru a asigura egalitatea în drepturi a tuturor copiilor din țară.

Mai exact, prin proiectul de lege aflat la Senat se stabilește incriminarea neplății, cu rea-credință, timp de trei luni, a pensiei de întreținere stabilite prin act notarial. Conform Codului penal din prezent, se poate vorbi despre abandon de familie doar în cazul neplății, cu rea-credință, timp de trei luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească.

Prin urmare, dacă proiectul legislativ va ajunge să fie aplicat, nu se va mai face nicio diferență între neplata pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească și a celei stabilite la notar. Ambele vor fi sancționate la fel, scrie playtech.ro.

Codul penal stabilește în prezent pedepse cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă în caz de neplată a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească.

Conform inițiatorilor măsurii, este elementar ca, indiferent dacă se stabileşte pe cale judiciară sau notarială, pensia de întreţinere în favoarea copilului să aibă obligatoriu acelaşi regim juridic pentru toţi copiii, indiferent de cum şi unde divorţează părinţii.

„Din punct de vedere civil, obligaţia de ordin patrimonial nu presupune diferenţe, însă din perspectiva normelor de drept penal, observăm o protecţie suplimentară şi discriminatorie a copiilor părinţilor care divorţează în instanţă, în defavoarea copiilor părinţilor care divorţează la notar”, au subliniat inițiatorii măsurii.

La baza propunerii legislative stă o decizie a Curții Constituționale a României, prin care aceasta a constatat, în luna aprilie, că este neconstituțională soluția legislativă cuprinsă în art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul penal, care nu incriminează neplata, cu rea-credință, timp de trei luni, a pensiei de întreținere stabilite prin act notarial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *