17 septembrie, ziua în care se năștea la Botoșani un remarcabil gravor

Folcloristul, poetul, sculptorul și graficianul Marcel Olinescu s-a născut la Dorohoi, la 17 septembrie 1896. Marcel Olinescu a fost, mai ales, un excepțional gravor. A absolvit școala primară în Dorohoi, și-a continuat studiile la Liceul „Anastasie Bașotă” din Pomârla (1907-1911) și Liceul „A.T. Laurian” din Botoșani (1911-1915).

Urmează apoi Școala de „Belle Arte” din Iași, specializarea sculptură, și cea din București. În anul 1921 primește premiul Academiei Române „Le Comte de Nouy” pentru cea mai frumoasă lucrare, prezentată la Salonul de Arte Frumoase din Iași. Marcel Olinescu reușește, prin opera sa, o redefinire a sensurilor formei din arta folclorică românească. A început să practice gravura în jurul anului 1928, după venirea sa la Arad, pentru ca în anul următor să scoată albumul „15 gravuri pe lemn”.

Mai mult, a fost profund pasionat de folclor, realizând numeroase cercetări în acest domeniu, folosind rezultatele din lectura cărților și colecțiilor de folclor, în elaborarea unei mitologii românești, ilustrată cu gravuri realizate de el însuși, adevărate meditații filozofice asupra vieții și a morții, asupra omului și a naturii. A făcut toate acestea, într-o viziune apropiată de simplitatea primitivă a icoanelor pe sticlă, și a picturii țărănești pe lemn. A încetat din viaţă la Bucureşti, în 1992, la vârsta de 96 de ani. Rămâne cunoscut și apreciat ca un remarcabil gravor botoșănean, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *