Catacombele de sub municipiul Botoşani reprezintă unele dintre cele mai misterioase vestigii medievale din nordul Moldovei. Se presupune că se întind pe kilometri întregi şi că fac legătura dintre diferite zone ale oraşului cu Mănăstirea Popăuţi, ctitoria a lui Ştefan cel Mare de la finele secolului al XV-lea. Centrul Vechi al oraşului este împânzit de aceste galerii subterane, construite pe două sau trei niveluri. Nu de puţine ori caldarâmul din Centru s-a lăsat din cauza beciurilor ascunse sub el.
Astfel, au fost demolate mai multe prăvălii evreieşti din Centrul Vechi, iar când s-a săpat pentru fundaţie, constructorii au dat peste un labirint de beciuri din cărămidă şi piatră, care se întindea pe trei niveluri. Săpând în adânc fundaţia blocurilor, aceștia au dat peste o reţea întunecată de catacombe asemeni unui tunel. Galeriile, extrem de lungi, erau folosite de negustorii vremii pe post de cameră frigorifică, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.
Potrivit Adevărul.ro, reţeaua de tuneluri a fost descoperită în anii comunismului, atunci când s-au dărâmat casele din cartierele vechiului târg al Botoşaniului pentru a fi construite blocuri muncitoreşti. Muncitorii din aceea perioadă au împrăştiat cele mai multe legende privind aceste tuneluri. Săpând fundaţia blocurilor au dat peste o reţea întunecată de catacombe asemeni unui labirint. Mulţi dintre ei s-au speriat, zgomotul curenţilor de aer care trecea prin ele i-a făcut să creadă că sunt bântuite. Au aruncat uneltele şi au fugit fiind cu greu convinşi să se întoarcă. Cele mai multe catacombe au fost descoperite în zona Centrului Istoric al oraşului, zonă comercială încă din evul mediu şi inima vechiului târg medieval. Din acel moment au fost abandonate şi astupate.
Din loc în loc, acest tuneluri vechi îşi fac simţită prezenţa. În repetate rânduri asfaltul cedează inclusiv în zone precum Împărat Traian sau chiar Bucovina, scoţând la iveală beciuri sau tuneluri adânci cu arcade din cărămidă. Existenţa lor este atestată de numeroase intrări, astăzi astupate, dar nimeni nu ştie cât de vechi sunt şi mai ales pe ce suprafaţă se întind. Au fost vehiculate numeroase ipoteze. Unii spun că ar fi din timpul invaziilor tătărăşti, secolul al XIII-lea, târgul Botoşaniului având o vechime considerabilă.
Oamenii ar fi săpat acele tuneluri pentru a ieşi în siguranţă departe de hoardele care atacau târgul. Alţii sunt de părere că ar fi fost făcute în timpul lui Ştefan cel Mare, tot pentru a scăpa localnicii de tătari. Tunelurile ar pleca din Centrul Istoric şi s-ar opri în curtea mănăstirii Popăuţi, singurul loc fortificat din zonă. Aceste tuneluri ar fi fost atât de late încât oamenii ar fi putut fugi şi ascunde vite, provizii. Sunt şi cei care spun că ar fi de fapt beciuri interconectate de secol XVII.