Gravidele beneficiază de servicii medicale noi. Sumă decontată suplimentar de CAS Botoșani pentru analizele și investigațiile legate de sarcină

Femeile însărcinate beneficiază, de la 1 iulie 2023, de serviciile medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), până la data respectivă, cât şi de servicii noi. De asemenea, la laboratoarele din ambulatoriu gravidele pot efectua analize medicale specifice şi peste valoarea plafonului lunar, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de cel specializat în obstetrică-ginecologie, a declarat Alina Mustiață, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoșani.

Prin aceste noi reglementări se dorește o mai bună supraveghere medicală a gravidei.

”Suma decontată suplimentar de CAS Botoșani pentru analizele și investigațiile legate de sarcină, recomandate de medicii de familie și medicii de obstetrică-giecologie în cadrul consultațiilor de monitorizare a evoluției sarcinii este de 3161,42 lei pentru luna iulie 2023. De asemenea, suma decontată de CAS Botoșani pentru luna iulie pentru investigații paraclinice este de 1.5 milioane lei”, a precizat Alina Mustiață, directorul general al CAS Botoșani.

În asistenţa medicală primară se acordă consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei, şi odată cu prima prezentare la medicul de familie a femeii însărcinate, acesta ia în evidenţă gravida şi poate elibera o adeverinţă prin care se atestă existenţa sarcinii. Serviciul include şi depistarea sarcinii, după caz. Dacă persoana însărcinată este neasigurată, poate deveni asigurată, pe perioada sarcinii şi lăuziei, prin simpla transmitere a adeverinţei respective către casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află, fără alte cheltuieli, conform prevederilor legale în vigoare.

În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau chiar şi fără bilet de trimitere, specialistul în obstetrică-ginecologie poate acorda câte o consultaţie de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum şi o consultaţie similară pentru lăuzie, în primul trimestru după naştere, în cadrul căreia, după caz, se poate recomanda efectuarea de analize şi investigaţii sau internarea în spital.

Totodată, dacă medicul respectiv are şi o supraspecializare în medicină materno-fetală poate efectua şi ecografii pentru depistarea anomaliilor sarcinii (ecografie obstetricală anomalii trimestrul I cu translucenţă nucală şi ecografie obstetricală anomalii trimestrul II).

În unităţile sanitare cu paturi care au în componenţă structuri (secţie, compartiment) de obstetrică-ginecologie sau în cele integral specializate în această ramură a medicinii se pot efectua servicii medicale standardizate complexe asimilate unei internări de zi în scopul supravegherii sarcinii normale, cu condiţia ca unitatea să aibă laborator de analize medicale şi cabinet medical de specialitate. În cazul unei asemenea internări, spitalul are obligaţia să efectueze consultaţii de specialitate şi analize/investigaţii, se arată în comunicat.

Între săptămâna a 11-a şi a 19-a a sarcinii se poate efectua un screening prenatal, tot în internare de zi, care trebuie să includă obligatoriu o consultaţie de specialitate obstetrică-ginecologie, un dublu test/triplu test şi o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale. Pentru acordarea acestui serviciu, medicul specialist trebuie să aibă şi competenţă/atestat de pregătire complementară în ultrasonografie obstetricală şi ginecologică sau supraspecializare în medicina materno-fetală. Acest serviciu se poate acorda şi concomitent cu internarea pentru supravegherea sarcinii normale, conform sursei citate.

De asemenea, în regim de spitalizare de zi pot fi efectuate şi servicii de amniocenteză (trim. II de sarcină), cordonocenteză (trim. II de sarcină), respectiv biopsie de vilozităţi coriale (trim. I de sarcină), numai de medicii obstetriceni-ginecologi cu supraspecializare în medicină materno-fetală (…).Tot în regim de spitalizare continuă se pot efectua şi serviciile de spitalizare de zi, dacă pacienta, în timpul sarcinii, prezintă complicaţii sau comorbidităţi, sângerare majoră şi necesită transfuzie, risc anestezic greu de manageriat în spitalizare de zi, cu durere postprocedurală greu de controlat şi proceduri invazive majore asociate.

One thought on “Gravidele beneficiază de servicii medicale noi. Sumă decontată suplimentar de CAS Botoșani pentru analizele și investigațiile legate de sarcină

  1. pot beneficia…dar sunt lăsată de medicii gen”Mengelle” să moară in chinuri de nu dau șpagă….situatue generală în romanică…trist popor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *