Incendii, cu pagube și victime, provocaze de coşurile de fum necurăţate. Avertismentul ISU Botoșani

Două persoane au ajuns la spital în urma unor incendii generate de coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic, iarna trecută.

Acestea locuiau singure, în case izolate și au adormit cu focul aprins în sobă. Materialele combustibile din structura acoperișurilor s-au aprins de la căldura sau scânteiele care au ieșit prin fisurile coșurilor de fum deteriorate.

Alte zeci de persoane au rămas fără acoperiș deasupra capului din cauza coșurilor fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic.

Numai iarna trecută, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea a peste 70 de astfel de incendii.

În unele cazuri, aceste evenimente au lăsat în urmă pagube însemnate și ar fi putut fi evitate dacă cetățenii ar fi ținut cont de sfaturile pompierilor menite să îi protejeze, atât pe aceștia, cât şi bunurile agonisite de-a lungul vieţii, informează printr-un comunicat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea odată cu exploatarea coşurilor de fum, trebuie respectate următoarele reguli de prevenire a incendiilor:

– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *