Botoșănenii, obișnuiți să arunce gunoaiele pe unde apucă. Primar: Ca să-l amendezi, trebuie să-l prinzi

În urmă cu zece ani, în județul Botoșani a fost elaborat un Plan Integrat de Management al Deșeurilor. Pe scurt, prin intermediul Consiliului Județean au fost amenajate în toate comunele și orașele din județ platforme pentru colectarea selectivă a gunoaielor. În anul 2023, în multe localități selectarea deșeurilor și protejarea mediului de gunoaie sunt doar vorbe mari, mai mult pe hârtie, scrie Adevarul.ro.

În comuna Todireni, de exemplu, platformele sunt efectiv sufocate cu resturi alimentare, scutece folosite, haine uzate aruncate peste tot în jurul tomberoanelor, dar și pe câmpurile din apropiere. Primăria Todireni a fost amendată de Garda de Mediu cu 70.000 de lei pentru depozitarea defectuoasă a gunoaielor.

„Toți cetățenii știu că există platforme unde pot duce gunoiul menajer, dar mai sunt care nu respectă acest lucru și aruncă în locuri nepotrivite. Ca să-l poți amenda, trebuie să-l și prinzi. Ne gândim la camere de supraveghere”, spune Petru Toma, primarul din Todireni.

În alte localități, gunoaiele ajung direct pe câmp. Dacă mai bate și vântul, ogoarele se acoperă de pungi și alte resturi menajere, ca în comuna Călărași. Mai grav este că pe malul unui iaz din comună s-au adunat mormane uriașe de gunoaie.

O situație asemănătoare este și în comuna Gorbănești. La ieșirea din satul Urlați, pe o rampă neamenajată, unde se mai aruncă deșeuri din construcție, câmpurile au ajuns năpădite de gunoaie, iar autoritățile ridică din umeri.

„Am mai dat câte o amendă, două n-am ce să le fac!”, spune Alexandru Iftime, viceprimarul din Gorbănești.

Situația gunoaielor aruncate pe câmpuri sau a lipsei colectării selective a ajuns și în atenția Gărzii de Mediu Botoșani. Șefii instituției spun că au fost aplicate amenzi de peste 200.000 de lei chiar pentru deficiențe în legătură cu depozitarea deșeurilor.

Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că este responsabilitatea autorităților locale să pună un număr suficient de pubele pe rampe și să colecteze selectiv.

„Tot primăriile trebuie să doteze acele platforme cu mai multe pubele astfel încât colectarea să se facă doar în pubelă, nu și pe platformă”, a precizat Cristina Kashyap, comisar șef.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *