Ministrul Sănătății, despre strategia națională de vaccinare: „Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că strategia națională de vaccinare 2023-2030 nu impune obligativități, ci le oferă românilor acces echitabil și universal la schemele de vaccinare.

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiză interministerială, urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat.

Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării, ci oferă acces echitabil la vaccinare pentru români, oricând și la orice vârstă.

„Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Nici un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu!”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.

De asemenea, în școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată, potrivit Antena 3 CNN

Prin ordin comun al ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale, precum un focar de rujeolă. În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.

În același timp, actul normativ prevede un set de 20 de obiective, care cuprind, printre altele, strategii eficiente de comunicare pentru creșterea interesului populației pentru vaccinare.

Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitatea acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării. Mai mult, pacienții cu boli cronice vor avea, pentru prima dată în România, acces la vaccinuri compensate. Femeile și adolescenții, fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție, se arată într-un comunicat al Ministerului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *