FOTO! Sindicaliștii din asistența socială, discuții cu reprezentanții Guvernului despre ordonanța austerității

Urmare vehiculării în spațiul public a proiectului Ordonanței de Urgență a Guvernului denumită generic ordonanța austerității, Federația  Națională Sindicală FNSPRO.ASIST” a solicitat Guvernului României convocarea la o întâlnire de lucru.

Întâlnirea a avut loc marți, 8 august iar la discuții au participat din partea Guvernului, consilierii Prim-Ministrului, Victoria Stoiciu și Minel Ivașcu.

Tema principală a discuțiilor a fost prevederile proiectului de OUG austeritate și diverse probleme de actualitate din asistență socială, a declarat Camelia Socianu, prim-vicepresedinte FNS PRO.ASIST

Cu privire la prevederile proiectului de OUG legate de tăierea posturilor vacante reprezentanții FNS PRO.ASIST au susținut argumentat exceptarea asistenței sociale de la aceste tăieri de faptul că la acest moment există deja un deficit de personal de aproximativ 30-35% iar o asemenea tăiere ar conduce la imposibilitatea de funcționare a DGASPC-urilor și implicit a serviciilor sociale din structura. Un alt argument a fost cel al serviciilor sociale restructurate sau nou înființate și pentru care trebuie să existe angajări.

Legat de raportul dintre salariați:asistați de 1:1 prevăzut de OUG reprezentanții FNS PRO.ASIST au susținut argumentat faptul că este nerealist având în vedere faptul că sunt în vigoare standarde de calitate care obligă la alt raport precum și faptul că denumirea de asistați folosită pentru raport este neclară și trebuie clarificată.

Referitor la majorarea numărului de funcții de execuție din subordine pentru a fi birou sau serviciu ceea ce ar putea conduce la desființarea de compartimente, birouri, servicii, a fost respinsă argumentat propunerea prin faptul că, organizarea în cadrul DGASPC-urilor se face conform reglementărilor legale în vigoare (HG 797/2017) și orice modificare în acest sens aduce după sine încălcarea legislației în vigoare precum și nerespectarea sau imposibilitatea îndeplinirii unor atribuții prevăzute de lege”, a declarat Socianu.

Au mai fost puse în discuție problema dezinstituționalizarii din unitățile de asistență socială pentru persoane adulte cu dizabilități prevăzută de Legea 7/2023, ceea ce presupune dezvoltarea serviciilor sociale, prevenirea instituționalizării și identificarea de soluții în familie sau comunitate deci implicit și angajări de asistent personal sau asistent personal profesionist. În acest context a fost discutată și problema salarizării din asistență socială și faptul că este un domeniu neatractiv din acest punct de vedere, personalul de specialitate fiind greu de atras.

Totodată, s-a mai discutat problema controalelor efectuate, impactului negativ creat ca imagine asupra sistemului de asistenta socială și serviciilor sociale, instituțiile care efectuează controalele și legislația care reglementează acreditarea și licențierea acestor servicii.

La finalul discuțiilor reprezentanții Guvernului au trecut în revista cele discutate și au dat asigurări ca acestea au fost înțelese și vor fi aduse la cunoștința prim ministrului Marcel Ciolacu.

Doliu! Un fost polițist din Botoșani s-a stins din viață. Era cuscrul unui cunoscut om de afaceri

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *