FOTO! Botoșăneni cu boli cronice de la COVID. Medic Spitalul Județean ”Mavromati”: Sunt persoane care nu aveau diabet iar în contextul COVID au rămas cu diabet

Numărul cazurilor noi de diabet zaharat a crescut la nivelul județului Botoșani în perioada pandemiei de COVID-19. Mai mulți botoșăneni care au fost diagnosticați de COVID 19, s-au îmbolnăvit ulterior de diabet.

Carmen Galiano, medic primar Compartiment Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Județean ”Mavromati”, a declarat că numărul cazurilor de diabet a crescut simțitor pe perioada pandemiei, la persoane care nu sufereau de această boală cronică.

Este o creștere generală a cazurilor de diabet, însă foarte mulți au fost diagnosticați în contextul Covid-ului. Este vorba de persoane care nu aveau diabet iar în contextul COVID au rămas cu diabet. Se știe acum că virsul SARS-CoV-2  atacă și celula beta pancreatică și foarte mulți pacienți au rămas cu diabet după COVID. Atunci a fost un vârf de creștere a cazurilor de diabet secundare infecției cu SARS-CoV-2. Cam zece persoane pe lună erau diabet secundar COVID-ului ”, a declarat Carmen Galiano.

La această dată, în evidențele Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani sunt 11.832 de botoșăneni cu diabet, în afara celor luați în evidență de Spitalul Dorohoi, din care 572 sunt diagnosticați în  primele cinci luni ale acestui an.  Anul trecut, erau în evidențe 10. 999 de bolnavi cu diabet.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *