Agricultură cu dronele la Botoșani. „Putem spune că la Botoșani se face o agricultură performantă cu o tehnologie avansată”

În județul Botoșani, se face agricultură ca în țările civilizate. Tot mai mulți fermieri investesc în echipamente și imputuri de ultimă generație pentru culturi performante. Sunt utilaje care costă milioane de euro la care se adaugă inclusiv drone specializate în diferite lucrări agricole, scrie Adevarul.

În momentul de față, la nivelul județului Botoșani sunt 500.000 hectare teren, din care 300.000 de hectare reprezintă teren agricol cultivabil. În ultimii 10 ani au dispărut aproape cu totul terenul rămase în pârloagă.

Sunt înființate exploatații agricole de mari dimensiuni, mai ales în zona de luncă a Prutului, cu suprafețe, per exploatație de peste 500-1.000 de hectare, fie că este vorba despre investitori străini, austrieci sau americani, fie – din ce în ce mai numeroși – fermieri autohtoni.

Principala cultură o reprezintă porumbul, pe aproximativ 100.000 de hectare, fermierii botoșăneni fiind printre cei mai mari cultivatori de porumb din Moldova. Pe locul doi se află plantele tehnice precum soia sau floarea soarelui, precum și culturile de grâu. Din start, suprafețe mari comasate, cum spun și specialiștii în agricultură, reprezintă un plus, o premisă a unei agriculturi performante.

Pentru a răspunde cerințelor agricole ale lumii moderne, mulți fermieri care au dorit să supraviețuiască în această domeniu au investit masiv în utilaje performante dar și soiuri rezistente. Propriu-zis, fermierii botoșăneni, sunt la curent cu tot ceea ce se întâmplă în zonele civilizate cu o agricultură performantă.

„Putem spune că la Botoșani se face o agricultură performantă cu o tehnologie avansată. La asta a contribuit absorbția de fonduri, naționale, europene dar și înțelegerea necesității investițiilor în agricultură. Din punct de vedere al politicilor agricole comune dar și a randamentului tehnologiilor agricole, putem concura cu celelalte state cu o tehnică avansată”, spune Cristian Delibaș, director al Direcției Agricole Județene Botoșani.

Pe scurt, în ultimul deceniu, Botoșaniul redevine, tot mai mult, Bărăganul Moldovei, cu un record privind producția de grâu în anul 2021. Iar, așa cum arată specialiștii, producțiile bune sunt influențate de aceste investiții masive în agricultură, de la semințe și până la tehnologia utilizată de la pregătirea terenului și până la recoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *