Alertă! Nu dați click dacă primiți acest mesaj cu un caracter tragic

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, că atacatorii apelează la trucuri diferite pentru a determina utilizatorii să dea click pe anumite link-uri care redirecţionează către site-uri maliţioase sau frauduloase ori către articole sau clipuri video pentru care se încearcă astfel creşterea artificială a audienţei.

Oamenii sunt sfătuiţi să evite să acceseze link-uri din postări cu conţinut alarmant, chiar dacă recunosc contul, şi să contacteze persoana care a publicat informaţia pentru validare, pe un canal diferit de comunicare. Totodată, nu trebuie instalate programe sau aplicaţii, abonări la servicii şi nu se furnizează date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri.

Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunțau moartea anumitor persoane în urma unor accidente. Ținta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozității sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii.  La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecționați către un clip pe Youtube, ceea ce arată ca un hoax. Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecționat către conținut malițios!”, precizează DNSC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *