Nu toți angajații vor primi tichete de masă majorate, de la 1 august. Anunțul Ministerului Muncii

Valoarea tichetelor de masă nu va fi majorată, de la 1 august, pentru toți angajații. Deși Guvernul recunoaște că măsura este, dat fiind creșterea prețurilor din ultimele luni, pentru asigurarea unei „mese decente” lucrătorilor, măsura nu va fi aplicată pentru toată lumea. Doar angajații din mediul privat primesc tichete de masă majorate, în vreme ce bugetarii beneficiază de norma de hrană, scrie evz.ro.

Actul normativ în baza căruia vor fi majorate tichetele de masă, cu începere de la 1 august, va fi aplicat doar pentru angajații din mediul privat. Deși Guvernul a justificat măsura prin scumpirile la alimente, la utilități și scăderea puterii de cumpărare la nivelul întregii populații, nu toți angajații vor primi tichete de masă cu valoare de 35 de lei. Executivul a aprobat creșterea valorii tichetelor de masă de la 30 de lei la 35 de lei, de la 1 august. Urmează ca de la 1 ianuarie 2024, acestea să fie majorate încă o dată, la 40 de lei.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu precizat că măsura se va aplica doar pentru angajații din mediul privat. Aceasta deoarece, susține secretarul de stat, lucrătorii din sistemul public nu nu primesc bonuri de masă, ci normă de hrană.

„Tichetele de masă se acordă doar de către angajatorii din mediul privat. Bugetarii beneficiază de norma de hrană, acordată potrivit Legii 153, care este de aproximativ 345 lei brut/lună”, a explicat el, citat de DCBusiness.

Pe de altă parte, trebuie spus că legea nu obligă angajatorul să acorde tichetele de masă la nivelul stabilit de Guvern. Decizia de a aplica majorarea aparține în totalitate angajatorului, dat fiind că există costuri pe care firma s-ar putea să nu le suporte din punct de vedere economic. Or, dat fiind situația dificilă în care se află numeroase companii multe firme s-ar putea să nu aplice actul normativ și să nu ofere salariaților tichete de masă cu valoarea majorată.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va crește valoarea tichetelor de masă de care beneficiază angajații. Guvernul a aprobat legea prin care valoarea acestot tichete se majorează de la 30 de lei la 35 de lei, de la 1 august. O altă creștere va avea loc anul viitor, chiar de la 1 ianurie, de la 35 de lei, la 40 de lei.

„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării prețurilor la energie. Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deși prețul alimentelor cât și al utilităților au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Muncii, în contextul adoptării actului normativ.

Potrivit sursei citate, valoarea de 40 de lei, a tichetului de masă va fi menținută și în primele două luni ale celui de-al doilea semestru al anului 2024.

„Totodată, prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 lei/tichet/zi, se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, se arată în comunicatul de presă citat mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *