Toți șoferii trebuie să știe, este obligatoriu până pe 8 septembrie. Anunțul oficial despre asigurările obligatorii auto, RCA

Falimentul Euroins, cel mai mare asigurator auto din România, cu peste 2,8 milioane de polițe încheiate, a venit ca o lovitură foarte dureroasă și un stres major pentru șoferii români, dar dezastrul se va încheia în curând. Polițele RCA emise de Euroins înainte să intre în procedură de faliment au rămas valabile după anunțul ASF și după momentul în care FGA (Fondul de Garantare al Asigurărilor) a preluat sarcina decontării cheltuielilor cu reparațiile. Există totuși un termen de expirare pentru ele, iar acela este 8 septembrie. Doar până la acea dată sunt valabile inclusiv pentru ieșirea din țară. Dacă revii însă cu mașina în România după data respectivă, ar fi bine să să-ți faci o nouă asigurare pentru a evita să mergi cu mașina în ilegalitate.

Ce se întâmplă cu asigurații Euroins după 8 septembrie

Atât pe teritoriul României, cât și în afară, polițele RCA emise de Euroins rămân valabile și-și produc efectele până pe 8 septembrie. De asemenea, se pot încheia în continuare, în caz de accident, constatări de soluționare amiabilă având o poliță Euroins. Totuși, dacă doresc, șoferii asigurați la Euroins pot renunța oricând la asigurarea actuală și să încheie alta la un alt asigurător autorizat. Dacă nu există daune pe polița veche, șoferii vor putea să-și recupereze diferența de primă de la Fondul de Garantare a Asiguraților.

Dincolo de un eventual accident, o poliță RCA validă este foarte importantă în cazul unui control rutier, atât de către organele de la poliția rutieră de pe meleaguri mioritice, cât și la graniță sau într-o țară străină. Alternativa constă în niște amenzi usturătoare. În practică, nimănui nu-i pasă că Euroins a intrat în faliment. După 8 septembrie, trebuie să prezinți o altă poliță de asigurare.

Ca referință, dacă ieși din țară, la controlul de frontieră, șoferii trebuie să prezinte obligatoriu următoarele acte: permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice (la trecerea frontierei trebuie să fie încă valabilă), potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră.

„La controlul de frontieră este verificată valabilitatea documentelor, fapt pentru care cartea de identitatea/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al autoturismului, Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA și documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice trebuie prezentate în original.

La controlul de frontieră este verificată valabilitatea și autenticitatea documentelor, fapt pentru care cartea de identitatea/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al autoturismului, și documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice trebuie prezentate în original”, precizează Poliția de Frontieră.

Sursa: playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *