Angajatorii botoșăneni, obligați să asigure condiții de lucru în caz de caniculă

Intrucât, în continuare, Administrația Națională de Meteorologie anunță manifestarea pe teritoriul României a unor temperaturi deosebit de ridicate, inspectorii de muncă atrag atenția asupra respectării prevederilor Ordonanței de Urgență nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în aceste perioade, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Temperaturile extreme ridicate sunt temperaturile exterioare ale aerului monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia ce depăşesc +37°C sau, care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele ITU peste valoarea de 80).

Conform prevederilor legale în vigoare, în perioadele cu temperaturi extreme ridicate, angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale: reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;  asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, în curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să se asigure apa, câte 2-4 litri/persoana/schimb; echipament individual de protecţie; duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii ai salariaţilor, după caz, pot lua următoarele măsuri:  reducerea duratei zilei de lucru;  eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 şi după ora 17.00; întreruperea colectivă a lucrului acolo unde este posibil.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:  asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute;  asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;  trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

”De asemenea, vă menționăm că, în lunile iulie și august, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, vor continua efectuarea controalelor care au drept scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale stipulate în Ordonanța de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca”, transmite printr-un comunicat Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *