Botoșăneni înșelați cu aproape 60.000 de euro prin criptomonede. Cum acționează escrocii

Foto: unsplash.com

Mai mulți botoșăneni au fost înșelați prin criptomonede, prejudiciul total fiin de aproape 60.000 de euro. Polițiștii botoșăneni atrag atenția asupra înșelăciunilor privind tranzacționarea de criptomonede. Victimele sunt abordate prin diferite metode (mesaje email spam/mesaje pop up/mesaje pe rețele de socializare) și li se prezintă (de cele mai multe ori prin folosirea imaginii unei persoane publice) posibilitatea de a obține câștiguri importante, printr-o investiție minimă, în tranzacționarea de criptomonede.

Cum acționează escrocii

S-a constatat o întrepătrundere a modulul de operare ”romance scam” cu modul de operare ”trading scam” (persoane care sunt atrase în relații romantice online și sunt convinse să investească în criptomonede).

Pentru inducerea în eroare a victimelor, sunt folosite site-uri ”scam” de tranzacționare criptomonede controlate de societăți comerciale cu sedii în paradisuri fiscale.

Victimele sunt convinse să instaleze pe calculatorul personal aplicații de control de la distanță, sub pretextul unei comunicări mai eficiente, având în vedere domeniul foarte tehnic.

Ulterior, victimele cumpără criptomonde prin intermediul unor procesatori de plăți sau direct de pe crypto exchange-uri și le transmit în portofele electronice controlate de autori.

Bănuiții creează victimelor impresia realizării unor câștiguri importante, prin modificarea datelor asociate contului de utilizator creat pe site-urile scam și solicită investirea de noi sume.

În momentul în care victima dorește să retragă „câștigul”, i se solicită diferite sume cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacție interbancară, până în momentul în care acesta nu mai dispune de fonduri.

Au existat cazuri în care, după ce au fost fraudate în modalitatea descrisă mai sus, victimele au accesat diverse site-uri care pretindeau că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din suma, fiind înșelate și prin această modalitate.

11 dosare penale înregistrate la Poliția Botoșani

Până în prezent, la nivelul Poliției Botoșani sunt înregistrate 11 dosare penale, în care persoanele vătămate au suferit prejudicii de până la 60.000 de euro,  prin modul de operare descris mai sus.

Cum să nu deveniți victimă a infracțiunilor cibernetice

Utilizați metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacțiilor online (înrolarea cardului în sistemul 3D Secure).

Nu rulați programe a căror origine nu poate fi verificată.

Nu deschideți anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuți.

Nu accesați link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale. Entitățile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizați  sau să verificați informații sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

Înainte de a efectua tranzacții online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunțite cu privire la produs și legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.

Dacă ați fost victima unei infracțiuni, sesizați cea mai apropiată unitate de poliție și puneți la dispoziția polițiștilor cât mai multe informații.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *