Mii de mame așteaptă de 8 luni majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului. Ce spune Ministerul Muncii

Mii de mame așteaptă de mai bine de opt luni să primească indemnizația de creștere a copilului majorată cu 50%, stabilită la sfârșitul anului trecut, printr-o Ordonanță de Urgență.

Legea face referire la mamele care au născut gemeni sau tripleți, sau la cele care au adus pe lume al doilea copil la mai puțin de 2 ani de la prima naștere. Aplicarea a fost întârziată, spun reprezentanții Ministerului Muncii, de schimbările produse odată cu rocada guvernamentală.

O mamă care a născut gemeni în luna martie este nevoită să se descurce cu o indemnizație lunară de 1.400 de lei. Ar fi trebuit să primească 2.400, prin noua ordonanță, care a fost publicată încă din noiembrie anul trecut în Monitorul Oficial. Dar nu au fost încă adoptate normele metodologice de aplicare.

Mamă: „Automat banii care sunt, sunt extrem de puțini. E frustrant. Cheltuielile sunt foarte mari: cumpărăm lapte praf, cumpărăm pampers și nu mai zic de haine, nu mai zic de faptul că trebuie să plătesc un ajutor, pentru că eu singură nu mă descurc.”

În aceeași situație se regăsesc cel puțin 2.500 de mame din România care nu au beneficiat de majorarea promisă de stat. O femeie din București așteaptă de 8 luni să primească banii pentru gemenii săi de un an și 10 luni.

Georgiana Stănescu, mamă: „Doar la pampers și laptele praf, acoperă practic indemnizația, fără să mai luăm la socoteală nevoile de zi cu zi, respectiv hrana.”

Indemnizația de creștere a copilului reprezintă 85% din media venitului net lunar. Potrivit modificării legislative, mamele cu gemeni sau tripleți sau cele care au adus pe lume al doilea copil în mai puțin de doi ani de la nașterea primului, ar urma să beneficieze de o majorare cu 50% a acestei indemnizații.

De exemplu, o mamă cu un venit lunar de 3.500 de lei, va primi aproximativ 3.000 de lei, iar pentru al doilea copil, încă 1.500 de lei.

Irina Nichifiriuc, consilier parental: „Pe lângă faptul că ai doar două mâini la dispoziție și copiii trag de tine în toate direcțiile. Este un stres în plus pentru mama, stres care se regăsește apoi în dezvoltarea copiilor, în felul în care este familia.”

Într-un răspuns pentru Știrile PRO TV, Ministerul Muncii a precizat că legea va fi aplicată abia după publicarea normelor metodologice în Monitorul Oficial și că deocamdată „s-a reluat procedura de avizare externă, având în vedere modificările componenței Guvernului din iunie 2023.”

Majorarea nu se va plăti retroactiv, spun reprezentanții guvernului. Vor beneficia de ea doar persoanele care se vor încadra în viitor, în normele stabilite, potrivit Pro TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *