Proprietarii de locuințe, vânați de ANAF. Cine riscă amenzi

Inspectorii de la Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că vor demara o serie de controale care îi vizează pe românii care nu și-au înregistrat contractele de închiriere. Tot mai mulți români care locuiesc cu chirie preferă să semneze un contract de închiriere cu proprietarul, care, ulterior, este înregistrat la ANAF, scrie evz.ro.

Oamenii spun că în acest fel se simt protejați în fața unor posibile abuzuri comise de proprietarii locuințelor pentru care plătesc chirie.

Amenzi pentru cei care nu declară chiriile

Codul Fiscal prevede amenzi pentru cei care nu își declară veniturile obținute din închirierea locuințelor. Amenda aplicată de inspectorii ANAF pentru astfel de cazuri este de 500 de lei, la care se adaugă un impozit calculat pentru sumele nedeclarate În primele șase luni, numărul contractelor de închiriere a crescut față de aceeași perioadă din anul 2022, cu peste 60.000.

O nouă modă în rândul românilor este închirierea locuinței în regim hotelier. Autoritățile atrag atenția că în acest caz, cel care închiriază are nevoie de un certificat de clasificare de la Ministerul Turismului.

„Amenzile pot ajunge până la 50.000 de lei,  în cazul în care sunt situații în care sunt depistați proprietarii, lăsând la o parte evaziunea fiscală în cazul în care veniturile nu sunt declarate”, a declarat, pentru știrile ProTv, patronul unei agenții imboliare din București.

Cum sa înregistrezi contractul de închiriere la ANAF

De anul acesta, înregistrarea contractelor la Fisc a devenit obligatorie. Este indicat să înregistrezi contractul pentru că un astfel de contract luat în evidență de către Fisc este titlu executoriu dacă, de exemplu, chiriașul nu mai plătește chiria și se dorește evacuarea sa mai rapidă.

Procedura de înregistrare online nu este tocmai complicată. Aveţi nevoie de o cerere și o copie a contractului încheiat cu chiriașul. Cine are posibilitatea să semneze documentele electronic cu semnătură electronică calificată, le poate trimite prin intermediul portalului e-guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *