Măsuri luate la Botoșani de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în urma avertizărilor meteorologilor. Prefect: Fac un apel la conducătorii instituțiilor publice să trateze cu seriozitate avertizările meteorologilor

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, vineri, ca urmare a alertelor emise de Administrația Națională de Meteorologie, respectiv Cod Galben care vizează instabilitate atmosferică – interval de valabilitate 21.07.2023, ora 15:00 – 22.07.2023, ora 10:00, dar și a preconizărilor de creștere a regimului de temperatură pentru zilele următoare și a depășirii pragului critic de confort termic, potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului Botoșani.

Ce măsuri s-au luat

Membrii și consultanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani vor dispune măsuri pentru punerea în aplicare a prevederilor Planului de măsuri pentru prevenirea și reducerea riscului de manifestare a situațiilor de urgență, având în vedere fenomenele meteorologice determinate de creșterea temperaturilor și a altor fenomene meteorologice periculoase ce se pot produce pe perioada sezonului cald, pe teritoriul județului Botoșani, aprobat prin Ordin al Prefectului Județului Botoșani nr. 247/19.06.2023, anexă la prezenta hotărâre.

Președinții Comitetelor Locale vor dispune măsuri pentru punerea în aplicare a prevederilor planului menționat la art. 1, în vederea evitării posibilelor situații de urgență generate de caniculă și disconfort termic.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani va intensifica activitățile de control la instituțiile și operatorii economici, care își desfășoară activitatea în spații deschise, în vederea preîntâmpinării unor situații nefavorabile.

La nivelul U.A.T. -urilor din județul Botoșani se vor identifica și stabili spații închise, dotate cu aer condiționat și apă care vor permite accesul populației în vederea evitării expunerii la temperaturi ridicate. În acest sens, se va evita amplasarea de corturi în aer liber având ca scop acordarea de prim ajutor (datorită producerii efectului de seră).

La nivelul U.A.T. -urilor din județul Botoșani se vor identifica persoanele vulnerabile și se vor monitoriza.

Unitățile spitalicești din județul Botoșani vor pune la dispoziție persoanelor afectate de caniculă, spații special amenajate, dotate cu aer condiționat, dozatoare de apă, medicamente, echipamente medicale, dar și mobilier adecvat pentru odihnă.

Aceste măsuri completează Planul de măsuri pentru prevenirea și reducerea riscului de manifestare a situațiilor de urgență, având în vedere fenomenele meteorologice determinate de creşterea temperaturilor și a altor fenomene meteorologice periculoase ce se pot produce pe perioada sezonului cald, pe teritoriul judeţului Botoşani, aprobat prin Ordin al Prefectului Județului Botoșani nr. 247/19.06.2023 și Ordinul Prefectului Județului Botoșani nr. 251/22.06.2023 care aprobă măsurile care trebuie îndeplinite în vederea reducerii riscului de incendii la fondul forestier, miriști, vegetație uscată și resturi vegetale, transmise către toate cele 78 de U.A.T.-uri din județul Botoșani și tuturor instituțiilor.

Președinții comitetelor locale pentru situații de urgență vor disemina cele două ordine de prefect instituțiilor din subordine precum și fermierilor și agricultorilor pe bază de semnătură.

”Fac un apel la populație să se protejeze și să respecte recomandările specialiștilor. De asemenea, fac un apel la conducătorii instituțiilor publice cu atribuții în domeniu să trateze cu seriozitate avertizările meteorologilor și să dispună imediat toate măsurile necesare.”, a spus prefectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *