Salariul minim crește de la 1 septembrie la 3300 de lei pentru toți angajații și la 4500 de lei în construcții

Salariul minim pe economie va crește de la 1 septembrie la 3300 de lei brut, iar de la 1 ianuarie 2024 la 3750 de lei, au anunțat, joi, surse guvernamentale. De la 1 septembrie va crește și salariul minim în construcții, la suma de 4500 de lei.  Coaliția analizează și un pachet de măsuri fiscale, printre care eliminarea unor facilități fiscale, doită de premierul Marcel Ciolacu, în contextul în care pierderile rezultate din acordarea de facilități fiscale s-ar ridica la 75 de miliarde de lei.

Sursele citate susțin că s-a convenit cu oficialii de la Comisia Europeană ca din septembrie să fie doar două cote de TVA. În acest moment există multe derogări de la cota de 19%, cum ar fi cea de 5% pentru cultură, cărți, manuale școlare, unele servicii turistice, tranzacțiile imobiliare, mâncarea pentru animale. Comisia Europeană cere să nu mai existe aceste derogări, și acest lucru ar însemna ca 5% TVA să nu mai existe decât pentru protezele medicale.

Ar urma să rămână TVA redus, la 9%, pentru alimente, medicamente și pentru serviciile HORECA.  Modificările fiscale ar urma să privească și impozitele plătite de marile companii, dar discuțiile din Coaliție sunt greoaie, pentru că PSD și ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, susțin luarea acestor decizii, în timp ce PNL se opune, chiar criticându-l pe propriul ministru.  O nouă rundă de negocieri pe acest subiect va avea loc între liderii Coaliției luni.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/surse-salariul-minim-creste-de-la-1-septembrie-la-3300-de-lei-pentru-toti-angajatii-si-la-4500-de-lei-in-constructii-2433153

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *