Înscrierea la Bac 2023, sesiunea de toamnă, începe pe 17 iulie. Ce documente sunt necesare și calendarul probelor

Elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea din luna august, se pot înscrie în perioada 17-24 iulie, conform procedurii comunicate de Ministerul Educației.

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023 se întinde pe o durată de aproape o lună şi jumătate, începând cu înscrierile și terminând cu rezolvarea contestațiilor. 27% dintre candidații înscriși la Bacalaureat în sesiunea de vară au picat examenul susținut în luna iunie. Aceștia mai au o șansă în sesiunea de toamnă, care începe în luna august.

Cine se poate înscrie în sesiunea de toamnă a examenului de Bac 2023

Absolvenții claselor a XII-a care nu au luat Bac-ul în sesiunea de vară, în sesiunile precedente sau cei care nu au intrat în Bac din cauza corigențelor pot da Bacalaureatul în sesiunea de toamnă. În schimb, nu pot da Bac-ul cei care au fost eliminaţi din examen la o sesiune anterioară şi încă se află sub incidenţa suspendării.

Pentru candidaţii din anii precedenţi şi pentru candidaţii din seria curentă, în cazul celei de-a doua sesiuni, înscrierea se face de către secretariatul liceului absolvit, pe baza actelor prezentate de elevi. Mai precis, certificat de naştere, un act de identitate și foaia matricolă. În situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, precizată în Cartea de Identitate, candidaţii se pot înscrie la Bac 2023 la un liceu de acelaşi profil, stabilit de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu.

În afara acestei situaţii, înscrierea în alt judeţ este permisă numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare.

Acte necesare pentru înscrierea la Bac 2023, sesiunea de toamnă

Potrivit Ministerului Educaţiei, absolvenţii claselor a XII-a care vor să suţină examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, au nevoie de următoarele acte: dosar; poze ¾ (2 bucăți); copie certificat de naștere copie carte de identitate; foaie matricolă; cerere-tip – se completează la secretariatul liceului absolvit; adeverință recunoaștere probe – pentru candidații din seriile anterioare; cerere către inspectorul școlar general – pentru candidații din alte județe.

Calendar Bacalaureat 2023 – sesiunea de toamnă

Primele probe, cele de competențe, încep pe 7 august. Pe 7 și 8 august au loc probele de evaluare a competențelor în limba română.

Contestațiile se pot depune pe 25 august, iar rezultatele finale sunt afișate pe 29 august. 7-8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D 10-11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00) 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale, potrivit libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *