FOTO! Distincții acordate din partea ÎPS Teofan pentru un primar și un fost șef al Poliției Botoșani, la sfințirea picturii Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” Concești

În Duminica a VI-a după Rusalii, 16 iulie, credincioșii din localitatea botoșăneană Concești, precum și cei din orașul Darabani, au participat la slujba de sfințire a picturii Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. Momentul săvârșit astăzi încununează întregul efort depus în ultimii ani la edificarea și înfrumusețarea locașului de rugăciune. La această zi de sărbătoare a fost prezent și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

După oficierea slujbei, pentru munca depusă la ridicarea și înfrumusețarea Bisericii din Concești, părintele paroh Alin Constantin Aroșoaie a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Crucea „Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru clerici. Totodată, cei care au contribuit la realizarea locașului, au fost răsplătiți de chiriarh cu diferite ordine și distincții de vrednicie: primarul comunei, Costel Nazare, dar și preoteasa Anca Aroșoaie, au primit distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru mireni, iar cms. șef Cristian Cucoreanu, precum și familiile Constantin și Mihaela Grosu, Ștefan și Mariana Chiran, și Bogdan și Loredana Arnăutu, au primit din partea IPS Teofan „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni.

”Este o bucurie astăzi pentru noi și pentru credincioșii Parohiei Concești, căci osteneala noastră se sfințește. Biserica aceasta a fost până astăzi darul oamenilor pentru Dumnezeu, dar ea devine acum și darul lui Dumnezeu pentru oameni. Noi îi oferim lui Dumnezeu daruri pământești, limitate și trecătoare, în schimb primim de la El daruri veșnice. Comuna Concești avea nevoie și merită să aibă un astfel de locaș de închinare pentru că este un sat cu oameni gospodari, credincioși, uniți și mereu disponibili să ajute atunci când nevoia o impune, a mărturisit la final părintele paroh.

Lucrările de construcție au fost începute de către pr. Ioan Șușu în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și cu purtarea de grijă a părintelui protopop Costică Pînzariu. Începând cu 1 decembrie 2017, dată ce coincide cu numirea părintelui Alin Constantin Aroșoaie la Parohia Concești, împreună cu noul Consiliu Parohial și cu susținerea autorităților locale, s-a decis angajarea unor specialiști în construcții care au analizat situația lucrărilor existente la noua biserică.

În 2018, în luna mai, s-au realizat noi lucrări de consolidare și reorganizare arhitecturală, conform noului proiect: subzidirea bisericii, schimbarea și refacerea acoperișului în stil moldovenesc, construirea unei turle noi și acoperirea ei cu tablă, ș.a. În paralel au început și lucrările la fațada locașului de cult prin aplicarea tencuielii decorative și placarea soclului cu piatră naturală, finalizând cu turnarea aleilor ce înconjoară biserica. În interior, pereții au fost acoperiți cu frescă neagră, fiind pregătiți pentru pictură, iar pardoseala a fost placată cu granit, montându-se spre final instalația electrică.

În data de 16 septembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba de sfințire a noului sfânt locaș. Până la această dată, slujbele religioase au fost săvârșite în biserica veche de aproape 140 de ani.

Între anii 2018-2023, noua biserică a fost pictată în integralitate în tehnica fresco de către pictorul bisericesc Constantin Diaconescu. În paralel, în perioada 2020-2022 a fost realizată placarea catapetesmei cu icoane din mozaic și sticlă fuzionată, de către pictorii mozaicari de la „Art Georgies” din Iași.

Între anii 2018-2019, în fața bisericii parohiale, a fost ridicat un monument din piatră în cinstea Eroilor Neamului, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, sfințit în după-amiaza zilei de 1 septembrie 2019 de către Părintele Mitropolit, potrivit  doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *