Scandalos! Casele de bătrâni din Botoșani în care bătrânii sunt umiliți, ocolite de controalele autorităților

Autoritățile naționale și, implicit, cele din Botoșani au demarat, de câteva zile, o campanie de verificare a condițiilor din căminele de bătrâni, după ce s-a constatat că vârstnicii trăiesc în condiții mizerabile și sunt maltratați și neîngrijiți. Anchetele vizează, până acum, doar unitățile sociale autorizate ca atare, care funcționează cu aviz de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS).

Scandalos este că, până în acest moment, nu au fost supuse verificările și cele peste 20 de case de bătrâni private din Botoșani în care există cele mai multe deficiențe, despre care BotosaniNews a scris în detaliu în ultimele zile. Aceste case sociale funcționează ca spații de cazare, la fel care o pensiune, în baza unei autorizații emise de Ministerul Turismului, fără niciun aviz de la MMPS sau din partea instituțiilor din subordine. Practic, patronii acestor stabilimente profită de legislația deficitară și desfășoară activități de îngrijire bătrâni, fără a se supune normelor privind îngrijirea vârstnicilor în unități de specialitate, fără a fi nevoiți de să dispună de personal de specialitate așa cum ar trebui să aibă un azil de bătrâni.

Prefectul Sorin Cornilă recunoaște că până acum nu s-au făcut verificări la aceste cămine de bătrâni private, însă susține că acțiunile de control vor fi extinse, pentru a se vedea condițiile în care sunt îngrijiți bătrânii.

Nu vom face diferență între cele din public și cele din privat. Cele care ni s-au comunicat inițial de minister (n.r.- MMPS) în programul de verificare pe care îl avem săptămâna asta vor fi gata până duminică, iar luni vom avea o sinteză, o evaluare a activității de control, dar în paralel încercăm să identificăm toate centrele de cazare bătrâni sau cu dizabilități care funcționează sub alte coduri CAEN pe raza județului Botoșani. Sub coordonarea mea și împreună cu instituțiile care sunt implicate vom face controale și la aceste centre. Ele sunt unități de cazare, au fost autorizate ca unități de cazare. Deocamdată nu am făcut nicio verificare la o astfel de unitate”, a spus prefectul.

Citește și următoarele două articole pentru a vedea cum trăiesc bătrânii îngrijiți în unități de cazare!

FOTO Imagini șocante dintr-un cămin de bătrâni privat din Botoșani! Seniori cu ochii vineți, lăsați dezbrăcați, hrăniți cu porții minuscule. Ce se întâmplă atunci când vin controalele

Noi acuzații grave dintr-un cămin de bătrâni din Botoșani: Patronii făceau excursii prin Dubai, Egipt, iar bătrânii dormeau seara flămânzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *