PS Nichifor Botoşăneanul va sfinţi, duminică, pictura și catapeteasma uneia dintre cele mai frumoase biserici din judeţul Botoşani

Duminică, 16 iulie 2023 va avea loc sfințirea picturii și a catapetesmei Bisericii ,,Nașterea Maicii Domnului” din Concești. Slujba de sfințire și Sf. Liturghie  vor  fi săvârșite de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor împreună cu un sobor de preoți și diaconi începând cu ora 08:00.

Lucrările de zidire a bisericii au fost începute în anul 1999 de către preotul Șușu Ioan, cu binecuvântarea Preafericitului părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și prin purtarea de grijă a părintelui protopop Pînzariu Costică.

În timpul păstoririi preotului Aroșoaie Alin – Constantin în vara anului 2018 s-au executat lucrările de subzidire a bisericii; a urmat schimbarea acoperișului – în stil moldovenesc, construirea unei turle noi și acoperirea cu tablă. În paralel au început și lucrările la fațada bisericii prin aplicarea tencuielii decorative și placarea soclului cu piatră naturală, finalizând cu turnarea aleilor ce înconjoară biserica, precum și a aleii de acces către biserică. În interior, pereții bisericii au fost acoperiți cu frescă neagră și pregătiți pentru pictură; pardoseala a fost placată cu granit și a fost realizată instalația electrică.

În data de 16 septembrie 2018 a fost săvârșită slujba de târnosire a bisericii de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, întrucât până la această dată slujbele religioase au fost oficiate în biserica veche de aproape 140 de ani.

Între anii 2018-2023, noua biserică a fost pictată în tehnica „fresco” de către pictorul Constantin Diaconescu; a fost realizată catapeteasma din mozaic de către pictorii mozaicari de la „Art Georgies”; ușile Împărătești și diaconești sculptate de către sculptorul Peiu Vlad Pantelimon, au fost poleite cu foiță de aur de către artiștii Centrului de Restaurare „Resurrectio” – Iași; s-au așezat stranele în biserică și Sf. Altar;  a fost montată ușa din lemn de stejar sculptat precum și 2 icoane din mozaic la intrarea în biserică; a fost înălțat un monument din piatră în cinstea eroilor neamului cu ocazia Centenarului Marii Uniri și nu în ultimul rând s-a renovat biserica veche pe exterior.

Lucrările au fost posibile prin contribuția credincioșilor parohiei,  cu susținerea consistentă și constantă a domnului primar Costel Nazare și a Consiliului Local Concești, a Secretariatului de Stat pentru Culte,  precum și a altor donatori și binefăcători.

Creștinii care doresc să participe la slujba arhierească și să se închine în sfântul lăcaș, sunt așteptați Duminică 16 iulie la Concești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *