Poarta monumentală a unui fost conac boieresc, simbol al unei localități din județul Botoșani, va fi reabilitată

Primăria orașului Flămânzi a început demersurile pentru reabilitarea porții monumentale ce făcea parte din fostul conac boieresc, edificiu similar unui arc de triumf, anunță primarul Dan Oloeriu. 
Poarta monumentală asigura accesul în curtea conacului construit, în prima parte a secolului al XVIII-lea, de boierul Teodor Balș în satul Flămânzi împreună cu alte două biserici. După anul 1834, domnitorul Mihail Sturdza a preluat conacul și l-a extins construind în jurul acestuia mai multe acareturi, fiindu-i reședință domnească.
Poarta monumentală reprezintă un simbol important al trecutului localității Flămânzi, care s-a degradat, iar restaurarea și conservarea sunt necesare. În cadrul lucrărilor de restaurare și conservare, ne dorim să păstrăm structura și frumusețea originală a construcției, de aceea am contactat specialiști care să ne propună soluții privind salvarea și punerea în valoare a monumentului. În acest context, invităm cetățenii să-și exprime opinia despre oportunitatea investiției și soluțiile sugerate de specialiști pentru restaurarea acestui obiectiv, alegând una din propunerile făcute”, a declarat primarul orașului Flămânzi, care a prezentat șase variante a acestui obiectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *