România se topeşte şi la umbră! Director ANM: „40 de grade zilele următoare!”

După zilele mai răcoroase din weekend, vremea se încălzește din nou. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, temperaturile ar putea depăși 35 de grade pe spații mai extinse din sudul și estul țării, iar izolat nu sunt excluse maxime de până la 38 – 40 de grade.

Florinela Georgescu anunţă caniculă şi furtuni în weekend. La sfârșitul acestei săptămâni, pasajul unui front atmosferic rece va aduce ploi torențiale și furtuni în mare parte din țară, dar și o răcorire ușoară a vremii.

Dacă vineri temperaturile vor depăși încă 30 de grade în sudul țării, sâmbătă vremea va fi mai răcoroasă în majoritatea regiunilor, cu maxime cuprinse între 23 și 29 de grade. Directorul de prognoză al ANM, Florinela Georgescu, susține că vor fi resimțite 40 de grade zilele următoare în mai multe zone ale țării.

Deocamdată, încă nu e clar cât de puternic va fi acest val de căldură. Unele modele prognozează temperaturi de peste 40 de grade, dar există și scenarii mai moderate. În orice caz, trebuie să ne așteptăm la o perioadă cu disconfort termic accentuat.

”Ceea ce traversăm noi acum este un episod cu instabilitate foarte accentuată, s-a mai întâmplat și în anii trecuți, sperăm ca de săptămâna următoare situația să se amelioreze, dar sigur că rămâne un semnal îngrijorător, suma de consecințe pe care o avem în urma acestor ploi abundente.

Principalul element care a creat și a dus la pagubele materiale îl reprezintă faptul că ploile au fost torențiale, cel mai adesea, însemnând cantități foarte mari de apă într-un timp foarte scurt. Ca o consecință, astăzi, au fost emise, pe lângă avertizarea generală de cod portocaliu pentru mare parte a țării, 18 avertizări cod roșu, însemnând intervale de aproximativ o oră, în care am acumulat în jurul a 50 de litri pe metru pătrat, care este o cantitate enormă și care, ca o consecință, generează inundații rapide. Probabil vom mai vedea efectele mâine a ceea ce s-a întâmplat astăzi, știm că uneori efectul de natură hidrologică mai poate fi întârziat. Mâine, poimâine, răspoimâine, vremea rămâne instabilă. Mâine cam în aceleași zone care au fost astăzi afectate, iar vineri și sâmbătă mai ales partea de centru, sud și est. Deci suprapunând harta posibilelor zone afectate, partea centrală a țării va fi în continuare afectată în următoarele trei zile iar în sud și în est, acolo unde astăzi a fost foarte cald și mâine va fi vârful de căldură, vineri și sâmbătă instabilitatea va fi accentuată. Deci avem un cumul de fenomene severe în aceste zile pentru că, pe lângă instabilitatea atmosferică ce se menține accentuată, vorbim și despre temperaturi foarte ridicate, din partea de sud est a teritoriului”, a declarat Florinela Georgescu la Antena 3.

Vor fi resimțite temperaturi de 40 de grade
”Așa cum am mai spus, temperaturi în jurul a 37 de grade nu sunt neapărat neobișnuite pentru luna iulie, sau nu sunt deloc neobișnuite. Însă sunt periculoase, mai ales atunci când se asociază cu umezeala în exces, cum este cazul acum, disconfortul termic este foarte accentuat.  Mâine, temperaturi pe termometru, la umbră, în jurul a 37 de grade, îndeosebi în partea de est a Munteniei, în Dobrogea continentală și în sudul Moldovei, 37 de grade în condițiile unei umezeli excesive, vor fi resimțite în jurul a 40 de grade. Nu mai zic că în orașele mari, în intersecții, în zone cu mult asfalt și puțină vegetație, sigur că temperatura resimțită va fi una și mai ridicată. Așteptăm o schimbare în aspectul vremii și pe partea de sud-est a țării, instabilitatea s-ar putea să înceapă de mâine seară, deci după aceste temperaturi foarte ridicate. Sigur că schimbarea de masă de aer se va concretiza prin manifestări severe. Pe lângă aversele torențiale, de așteptat intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină. În urma tuturor acestor evenimente vor rămâne temperaturi ceva mai scăzute de duminică, pentru câteva zile, urmând însă ca săptămâna următoare să avem încă un episod cu temperaturi în creștere și nu ar fi să exclusă să crească chiar mai mult decât cele 37 de grade”, a mai spus directorul de prognoză al ANM, Florinela Georgescu, la Antena 3.

Începând de duminică, aria ploilor se vor restrânge, iar temperaturile vor începe să crească. În sud și vest vor fi între 28 și 32 de grade, iar în restul teritoriului între 24 și 28 de grade.

Caniculă în unele regiuni
Săptămâna viitoare, o zonă de presiune scăzută se va instala deasupra părții de nord a Europei, în timp ce în sudul continentului presiunea va crește. Acest circulație atmosferică va determina pătrunderea unei mase de aer tropical dinspre sud-vest. Este posibil ca maximele să depășească pragul de 35 de grade încă de marți, cel puțin în sudul țării, iar în a doua parte a săptămânii va fi și mai cald. Cele mai mari șanse de caniculă vor fi în zonele de câmpie din sud și est. Pe alocuri, în special în aglomerările urbane, unele nopți vor fi tropicale, adică temperatura minimă nu va scădea sub 20 de grade, potrivit RomaniaTV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *